22 jan. 2013

Grytmonstret

Jag älskar, älskar grytor, och har varit på jakt efter nåt bra kycklingsgrytsrecept en längre tid. Nu tror jag att jag äntligen hittat det - en nordafrikansk variant med citron och kikärter*, också kallad "Haremsgrytan". Supergott och enkelt! Här:

Ingredienser för 4 pers:

 4 port ris
2 vitlöksklyftor
ca 600 g kyckling i bitar
olja
salt
peppar
2,5 dl grädde
 2,5 dl grönsaks- eller hönsbuljong
en skvätt soja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
1 msk majsstärkelse (Maizena)
kokta kikärter, antingen på burk eller hemmakokta
1 citron
lite hackad persilja

Koka riset. Skala och grovhacka vitlöken. Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna och tillsätt vitlöken. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grädde, buljong, soja, sambal oelek och honung. Låt koka under lock ca 10 minuter. Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Skölj kikärterna och låt dem rinna av, om du använder burkärter. Riv skalet av citronen riktigt fint. Tillsätt citronskal, persilja och kikärtor i grytan och låt den koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citronsaft. Servera med ris.


* som jag hade en hög av i en dammig gammal burk i skåpet - mer ekologisk och ekonomisk mat kan man knappast hitta!

6 kommentarer:

  1. Oj - tack för tipset - måste absolut testa!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar också grytor. Senast idag åt jag älg i öl - gryta. Har länge velat hitta ett recept på kycklinggryta. Super! Tack!

    SvaraRadera
  3. Det här ska absolut testas. Tack!

    SvaraRadera
  4. Ska testas. Min favorit är denna superenkla grytan (brukar inte väga och mäta...):

    1 paket grisköttsstrimlor
    mjöl, nån msk
    1 paket surkål
    2-4dl grädde (beror på hur mycket sås du vill ha)
    köttfond
    (syltlök)

    Fräs strimlorna, sätt i mjölet, sätt i surkålen, häll i grädden, sätt i syltlökarna och buljongtärningen (eller fonden). Koka i 15-20min.
    Ät med ris.

    SvaraRadera
  5. Det här ska testas ikväll hos oss :) Brukar laga liknande med kokosmjölk istället för grädde, men inte som gryta utan bara rakt i stekpannan. Men nu ska vi prova det här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och så brukar jag sätta i mycket curry ist f sambal oelek, ger snygg färg också.

      Radera