Jag älskar, älskar grytor, och har varit på jakt efter nåt bra kycklingsgrytsrecept en längre tid. Nu tror jag att jag äntligen hittat det - en nordafrikansk variant med citron och kikärter*, också kallad "Haremsgrytan". Supergott och enkelt! Här:
Ingredienser för 4 pers:
4 port ris
2 vitlöksklyftor
ca 600 g kyckling i bitar
olja
salt
peppar
2,5 dl grädde
2,5 dl grönsaks- eller hönsbuljong
en skvätt soja
1 tsk sambal oelek
1 msk honung
1 msk majsstärkelse (Maizena)
kokta kikärter, antingen på burk eller hemmakokta
1 citron
lite hackad persilja
Koka riset. Skala och grovhacka vitlöken. Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna och tillsätt vitlöken. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grädde, buljong, soja, sambal oelek och honung. Låt koka under lock ca 10 minuter. Red med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Skölj kikärterna och låt dem rinna av, om du använder burkärter. Riv skalet av citronen riktigt fint. Tillsätt citronskal, persilja och kikärtor i grytan och låt den koka ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och lite pressad citronsaft. Servera med ris.
* som jag hade en hög av i en dammig gammal burk i skåpet - mer ekologisk och ekonomisk mat kan man knappast hitta!
6 kommentarer:
Oj - tack för tipset - måste absolut testa!
Jag älskar också grytor. Senast idag åt jag älg i öl - gryta. Har länge velat hitta ett recept på kycklinggryta. Super! Tack!
Det här ska absolut testas. Tack!
Ska testas. Min favorit är denna superenkla grytan (brukar inte väga och mäta...):
1 paket grisköttsstrimlor
mjöl, nån msk
1 paket surkål
2-4dl grädde (beror på hur mycket sås du vill ha)
köttfond
(syltlök)
Fräs strimlorna, sätt i mjölet, sätt i surkålen, häll i grädden, sätt i syltlökarna och buljongtärningen (eller fonden). Koka i 15-20min.
Ät med ris.
Det här ska testas ikväll hos oss :) Brukar laga liknande med kokosmjölk istället för grädde, men inte som gryta utan bara rakt i stekpannan. Men nu ska vi prova det här.
Ja och så brukar jag sätta i mycket curry ist f sambal oelek, ger snygg färg också.
Skicka en kommentar