4 dec. 2015

Fredagsglöggen

Har testat några olika smaksatta glöggar på sistone, och tänkte dela med mig av mina tasting notes här. Jag gör ju alltså inga riktiga anteckningar, men precis som när man provar viner så lönar det sig att stanna upp och försöka känna efter vad man smakar, blunda och få till stånd nånslags association - då kommer man att komma ihåg vad man druckit också efteråt.

1. Först ut var såklart Blossa 2015, "årgångsglöggen" med det bästa pr-teamet bakom sig. Varje år lanseras en ny smak, och den skiljer sig alltsom oftast rejält från de andra glöggarna på marknaden -för några år sen var det smak av japansk yuzu-frukt med ingefära, förra året var det lavendel. Denna jul bjuds vi på en glögg med brittiska vibbar - mycket bergamott, lite citrus och pomerans varvat med mer traditionella glöggaromer. Söt och stark, både i smak och alkohol, men riktigt god åtminstone för en té-drickare som undertecknad. Dessutom vacker flaska med riktig kork, fin att ge i gåva. 14€.2. Näst i tur var Lumoava Mustikkaglögi. Jag vet inte, "fascinerande blåbärsglögg" är nog att späda på rejält. På sin höjd var den helt drickbar, men rätt så intetsägande. Mycket söt, lite barnslig och väldigt mild smak. Skulle behöva ett lyft i form av mera kryddor, tycker jag. 9€.3. Denna hade maken valt ut - Herrljunga 1911 Apelsin och Chokladglögg. Mycket av allt - mycket kanel, mycket choklad, mycket apelsin och mycket sötma (sötast av dessa tre). Lite för spretigt i min smak faktiskt, det hade gott räckt med enbart apelsin tillsammans med vanliga glöggkryddor. Knappa 11€.
Summa summarum: den lätt över-hypade Blossan håller fortsättningsvis måttet och utgår som överlägsen segrare i snigelns glöggtest. När apelsin-choklad-glöggen är urdrucken kommer jag dock att propsa på helt vanlig vinglögg i fortsättningen. Ibland är det enkla det bästa - jag är ingen bakåtsträvare men föredrar nog en riktigt traditionell smaksättning på min glögg ändå. Den perfekta glöggen för mig är rejält kryddig och rätt söt, men inte sliskig och tjockflytande. Och så ska den absolut vara vin-baserad- finns det nåt värre än saftglögg som spetsats med sprit, nej fy.

Vad är er favoritglögg? Gör ni kanske egen? Och vad brukar ni bjuda till? Berätta berätta, det blir lätt så enkelriktat här på bloggen. :)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Där ser man, smaken är som baken. jag blev rejält besviken på Blossan i år då jag tyckte man verkligen fick leta efter tesmaken och att det mest smakade blaskigt sött russinvatten med alkohol...
Alla andra glöggar innehåller också så himla massa socker att jag tror jag tar och fixar en lågsockerglögg själv i år med rödvin som bas.

Kugge sa...

Jag tyckte Blossan var riktigt god i år, men dendär blåbärsglöggen var så sliskig att jag inte kunde dricka upp det. Yök! Vi brukar blanda vinglögg och egen blåbärs/svartvinbärssaft och sen köra lite på känsla. :)

Karin sa...

Köpte Loimu 2015 o den överraskade! En aning kanske alkoholstark men jättegod!

Anonym sa...

Jag avskyr verkligen också starksprit i glögg, speciellt dom man får på Alko. Om man blandar själv kan det vara ok, men helt onödigt. Och det är ju så lätt att blanda sin egen vinglögg. Att koka egen glögg är ju också väldigt lätt. Valfri saft och glöggkryddor och så vin i om man vill. Som kryddor använder jag kanelstång, nejlikor, kardemumma och ibland stjärnanis. En gång hade jag också fänkål (torkad) i. Lite färsk ingefära kunde också vara gott. Av de man får köpa i matbutiken glillar jag Blossa och Marli. Har inte provat på den nya Blossan. Jag gillar Earl Grey, så den kunde passa mig.

Mippe