15 feb. 2012

Det här med tvätt

Jag läser ofta, speciellt på mammabloggar och föräldraforum, om folk som beklagar sig över mängden tvätt de måste hantera i sitt hushåll. Men säg mig, HUR är det möjligt i en standardfamilj om 3-5 pers. att antalet dagliga maskiner uppgår till en eller flera? För så säger många, att deras tvättmaskin jobbar på för fullt flera gånger om dagen.

Vi tvättar kanske tre, möjligen fyra lass tvätt i veckan i en normalstor maskin - är vi ovanligt snuskiga av oss på nåt sätt? Jag tycker inte att mina jeans eller koftor måste tvättas efter varje användning, utan kan bra vika in dem tillbaka i skåpet efter en snabbvädring*. Sockor, underkläder, klottapornas tröjor byts dagligen, men handdukar, lakan och sånt knappast varje vecka ens? Nån som vet och vill förklara?

*jag tvekade lite innan jag skrev dessa ord - men, håll i er nu, ibland vädrar jag inte ens!

19 kommentarer:

Peppe sa...

jag kan inte förklara. tvättar absolut inte jeans och tröjor efter varje användning och lakan åker varannan vecka i tvätten. Vi kör som ni tre-fyra i veckan.

Pia sa...

hmm, vi kommer inte ens upp till tre maskiner per vecka (förutom nu då vi har spyttis). Jag funderar ibland om det beror på renlighet, snusk eller bara lathet. Eller extremt maximal klädanvändning och logistik.

Anonym sa...

Har undrat över detsamma. Byter folk kläder flere gånger i dagen och tvättar allt efter en användning? Skönt att höra att jag då kanske ändå inte är ovanligt snuskig av mig ;)

Mia sa...

Med en PT make, en dotter som får fnatt vid minsta lilla fläck + mina träningskläder 3ggr/vecka så kommer vi hastigt upp till 2 maskiner per dag.
Drar jag till på köpet hem handdukstvätt fr "klubben" också så blir det som idag 4 maskiner (och tackgodegud för torktumlaren)

Välkommen på studiebesök ;)

Malin sa...

Två klädmaskiner per vecka + x antal handduks- och lakanmaskiner. Men vi tvättar handdukar och lakan typ en gång i månaden. Ändå lever vi och mår bra och är inte sjukare än någon annan!

(Obs, är inte intresserad av någon rapport om hudavlagringar och smuts...det är så bra som det är, tack bara!)

Sonja sa...

Vi tvättar nog inte varje dag, varannan kanske, så det blir en fyra maskiner/ v. här också skulle jag tro.

Pia sa...

Mia: Vi har nyss blivit utan torktumlare (buhuu) så kanske jag därför är så ekonomisk med tvätt. Och tills kidsen börjar svettas mer på sina hobbyn så får jag väl äta upp mina ord..

Sandra, i sagarden sa...

Varför skulle man nöta på tyget i tvättmaskinen när man kan njuta av mjuka skitiga kläder? Nå int skitiga, men mjuka. Jag vädrar inte mina använda kläder, och jag viker inte ens in dem, utan slänger dem på en bänk i badrummet. Är jag ännu snuskugare då? :/

Eva sa...

Med tygisar, nån som alltid kissar ner sig och nån som tränar mycket, så kommer i alla fall vi snabbt upp till tio maskiner per vecka.

Fru F sa...

Här beror det också mycket på makens och min träningsiver. Om vi inte tränar mycket räcker det med c 4 maskiner per vecka men blir det mycket (i synnerhet för maken) blir det nog en maskin dagligen för hans svettiga kläder kan man inte ha liggande... Fast oftast sparar jag några dagar och tvättar sedan flera maskiner på en dag; blir lättare att sortera och få möjligast fulla maskiner då.

Eva sa...

Ja-a... ibland undrar jag hur det kommer sej att vi har sa mycket tvätt. Men 5 personers underkläder & strumpor byts varje dag. Barnens byxor varannan dag. Barnens T-skjortor/langärmande vid behov (oftast varje dag...) + sportgrejer, handdukar osv.
It's a never-ending story :)

Kanske ngn kan lära mina barn att inte smutsa ner allt? ;)

Stor kram!

Micko sa...

Jag tycker det varierar. Men vi tvättar kanske 4-5 maskiner per vecka. De veckorna vi tvättar lakan och handdukar blir det självfallet mer. Men om jag skulle vara mer organiserad skulle jag vädra mer och tvätta mindre. Men man har ju så mycket annat roligare att göra...ju.

Helena S sa...

Kör som ni...men sen använder vi ju engångsblöjor och vi har båda kontorsjobb.

Pia sa...

Vi är tre barn och två vuxna och tvättar ca 4 maskiner i veckan. Nå , mera då det ska tvättas lakan och handukar. Jag tränar 5 dagar i veckan, mannen 3-4 gånger. Jag förundras också över att många tvättar varje dag och ibland mera än en maskin.

skrutte sa...

ojoj... låter jobbigt... har aldrig räknat, men så har vi j inte barn heller... Högst två maskiner i veckan o vet du Harald - jag vädrar aldrig efter bara en användningsgång!

jeans tvättas väldigt sällan! de är bekvämare så... :)

Melli sa...

Jag tycker nästan jag tvättar en maskin i dagen. Nu på vintern blir det en massa träningskläder då det ska vara så många lager och motionerar sådär tre eller fyra gånger i veckan. Vi använder en del tygisar, det kissas i sängen (och då självklart på kläderna också), vi använder en hel del tygtrasor till att torka upp spillda vattenglas, kisspölar mm. Äldsta sonen byter underkläder typ fem gånger i dagen, tål inte minsta lilla fläck på dem. ;) Men vi byter nog inte så ofta kläder, bara då det verkligen är smutsigt. Så det "bara blir" en massa tvätt. Underligt. :)

tutt-lisa sa...

Jag hör nog till dem som tvättar ofta. Kanske lite onödigt men kan inte tåla den minsta lilla fläck, så om något blir klottigt åker det i maskin.
Sedan är jag ganskla slarvig med att sätta in använda kläder i skåpen så de blir liggandes på en stol. Och till slut åker hela högen som samlats i tvätten:)

Melli sa...

Jag har flera plastlådor i badrummet i en hylla längs väggen där jag förvara lite använda kläder, mest sambons och mina (fast idén var en låda per man). Gillar på nåt sätt att ha dem skillt från helt rena kläderna i garderoben.

Linda sa...

Skönt att höra att ingen dömer ut oss helt och hållet nu, tack. Vi använder ju förresten också tygisar på Lykke, sådär på halvtid, det glömde jag att säga - men inte blir det mer än typ en tvätt i veckan av dem heller.