6 jan. 2014

Tändrosor

Jag kunde inte skriva om dehär före jul, eftersom de tillverkades i vår tomteverkstad och blev julklappar åt såna där som föräldrarna, eller andra som redan "har allt", eller inte vill ha nåt - men nu är julen glömd och förbi, så here goes: dehär tändrosorna, som de kallas, är urenkla att göra, kostar knappt nåt, och går bra också som gåbort-present året om (förutsatt att mottagaren har en kakelugn eller spis att göra upp brasa i förstås).

Ganska fina även som obehandlade
Du behöver äggkartonger (gärna i olika färger), stearin (antingen köpt, som du själv färgar - fråga i en hobbyaffär - eller så bara vanliga överblivna, färgade ljusstumpar) och eventuellt lite glitter. Plus kastrull, glasburk och nånslags pincett eller liten tång.


1. Börja med att riva ur "kopparna" ur äggkartongen. Riv sen loss längre remsor från kartongen sidor, som du rullar ihop och lägger in i koppen. Också mindre bitar kan stickas in som blad. Så bildas rosorna.

Akta fingrarna!

2. När du har tillräckligt många rosor smälter du stearinet. Man kan smälta stearinet direkt i en gammal/icke ömtålig kastrull eller som vi gjorde, i en glasburk som du ställer i vattenbad i en kastrull. Skydda spisen med tidningspapper, det kan stänka lite i misstag! Doppa sen rosorna i stearinet, och strö på lite glitter. Låt torka.

Glittret syns inte här, men gav en lite extra lyxig look

3. Sen är det klart! Ger du rosorna i gåva kan du packa dem i äggkartongsbotten och lägga lite cellofan runt. Vi fick två färgers rosor, eftersom vi änvände grå och blå äggkartong, som vi doppade i ljusmassa färgad med rött pigment. 

Här är lite fler bilder, om det blev oklart nånstans i processen såsom jag beskriver den.

2 kommentarer:

Fru F sa...

Jätte fina! Det här ska vi absolut testa, tack för tipset!

Linda sa...

De blev förvånansvärt fina faktiskt, blev riktigt häpen! Problemet är bara att mottagarna nu inte nänns tutta på dem, haha!