17 feb. 2014

Frukost-tipset

Jag har de senaste dagarna gjort två bra upptäckter - den ena är over night oats, och den andra är chia-frön, och dehär kombinerar jag nu till ett riktigt bra morgonmål.

Om vi börjar med havregrynen? Till skillnad från när jag var liten så gillar jag nuförtiden gröt. Jag har lokaliserat problemet till att min mamma envisas med att sätta salt och smör i gröten, medan jag föredrar den på söta sidan, gärna med till exempel banan och blåbär. Men variation är skoj, och när jag råkade läsa om Davos-gröten, som den kallas i Sverige (efter skidlandslaget vana att äta den på träningsläger i schweiziska Davos) så blev jag nyfiken - och dessutom hade jag sett snygga bilder på Instagram, där den i USA kallas för over night oats.

Nå, som namnet antyder är grejen att den ska stå över natten i kylen, och äats kall nästa morgon.  Receptet är inte så noga, men jag blandar en dl elovena-havregryn med en dl yoghurt och en dl annan vätska. Dagens blev spad från konserverade persikor, men också till exempel mandelmjölk är jättegott! Så täcker man in det, och låter svälla i lugn och ro till nästa morgon, då det bara är klart att ta fram och toppa med vad man vill - frukt, nötter, kokosflingor, bär, pepparkakssmulor, kanel, honung, etc. Smidigt, sammetslent (blir på nåt sätt fluffigare än vanlig varm gröt) och hälsosamt!


De svarta plupparna i gröten är chiafrön. Det gula är persikoskivor.

Vilket leder oss till punkt två, chiafröna.  Jag har en känsla av att jag är lite sent ute med att upptäcka dehär tusenåriga små miraklen, men ifall nån av er missat dem så ska jag berätta lite i varje fall. Grönkål i all ära, men dehär är så mycket lättare att använda, och minst lika hälsosamma - helt proppfulla av omega 3, fiber, protein och antioxidanter! Jag köpte mina från hälsokostaffären Life, och fick rådet att blanda ut dem med lite vatten innan jag använder dem. I många recept (smoothies, gröt, bröd, bakverk etc) rör man ner dem som de är, men de kan då orsaka magproblem eftersom de sväller jättemycket. Nu rörde jag istället ner en rejäl matsked av gelen de bildat i min gröt, och det funkkade bra. Förutom alla nyttigheter de innehåller så är de dessutom väldigt mättande, så om ni hör till dem som klagar på att gröt inte håller er mätta fram till lunch - testa dessa!
Är själv nu nyfiken på att koka ihop dem med blåbär, hittade ett recept på Oh She Glows -bloggen på chiasylt som jag tyckte lät intressant!

Så säg mig, är ni bekanta med nåndera av dessa från tidigare?Jag har förhållit mig lite skeptisk till andra populära superfoods, som tex goji- och mulberry-bär, eftersom jag tycker det finns ekologiskare alternativ på närmare håll ( Finland har ju en hel del egna superbär, man måste inte hämta dem från Kina), men eftersom tex linfrö inte rekommenderas under graviditet tyckte jag dehär chiafröna kunde vara värda en chans.

7 kommentarer:

Fru F sa...

I Österrike kallas overnight oats för Bauernfrühstück och serveras på alla alpfrukostar i landet. Där låter man müsli i naturell yogurt stå över natten så det får en grötig konsistens. Själv äter jag hellre vanlig gröt med grynost och blåbär, varken söt eller salt utan ganska neutral, med andra ord. Men saltar alltså inte heller gröten.

Linda sa...

Mysli kan vara gott att ha i det också, ska testa nån hemgjord variant av bauernfruhstuck! Men grynost, yuck... Fast jag vet att det är många som gillar.:)

EVELINA sa...

Såg din kommentar i min blogg och var så klart tvungen att kolla in ditt inlägg - vad kul att vi råkat skriva om samma sak på samma dag och vad kul att du också är intresserad av superfoods och hälsosammare frukostalternativ! Det är kul att experimentera och inspireras av andra :) Håller med dig om att det finns många bra finska superfoods också - aronia, blåbär t.ex. och en massa annat :)

Linda sa...

Jag har aldrig testat chiafrön, eftersom jag förstått att de blir just geléaktiga, och det tycker jag låter lite urkigt. Smakar dom helt okej och inte slemmigt, skulle gärna testa? Är fröna okej att äta som gravid, vissa superfoods rekommenderas väl inte? Är själv också gravid, därför undrar jag.

Karolina sa...

Det här ska jag absolut testa, låter gott och hälsosamt. Är annars också intresserad av att testa på nya recept, speciellt såna jag hittat från andras bloggar. Så kom gärna med flera bra mattips, är urled på spagetti&maletköttsås :)

Maria L sa...

Birchermüesli ju! I Schweiz heter det så alltså, oj vad jag blev sugen! Och GUD så länge sen jag kommenterat!

Linda sa...

Linda, de borde vara helt okej också för gravida - och de smakar inte just nånting, inte som gele åtminstone. Prova nu bara! :)

Karolina, har noll matlagningsinspis själv också nu, men kommer jag på nåt lovar jag att skriva ner (upp?) det här!

Maria, jag är helt hooked på detta!