1 mars 2015

Fråga bloggen om vitaminer

Mina ungar är så jobbiga när det kommer till mat, det är egentligen bara den minsta som glatt äter vad helst som finns på tallriken (eller på golvet, eller bakom soffdynan, eller i bottnet av leksakslådan). Mellandottern äter det mesta, men portionerna är en fågelunges - det är ett under att hon orkar springa, klättra, hoppa och homssa som hon gör! Och sonen kräks otroligt nog av så gott som alla grönsaker förutom franskisar.

Och visst, jag försöker alltid smyga ner lite spenat i pastasåsen, lite riven morot i semlorna, linser i grytan, avocado i smoothien osv, men jag har på känn att det inte riktigt räcker ändå. Så jag ger dem konstgjorda vitaminer.

Varför kan inte vuxenpiller också smaka gott förresten?

Minstingen får bara d-droppar, märket vet jag inte eftersom det är nåt experimentellt som sjukhuset lockade oss med på. Men de större får fiskolje/d-tillskott och så ett multivitamintillskott på det. Känner mig lite dum, eftersom jag vet att de hellre skulle kunna få det genom riktig mat - men när det nu bara inte går!Så nu undrar jag, hur gör ni? Äter era barn ivrigt berg av broccoli och paprika eller tar ni till burken ni också?

9 kommentarer:

Pia sa...

Jag må ha en dotter som inte äter så stora portioner, men hon är sen den som alltid älskat grönsaker och äter det mesta i den vägen. Kött däremot är det svårare med, men jag gillar nästa att det är den vägen. Så jo, här äts det berg med broccoli, morötter, kikärter, avokadon, paprika, blomkål (testat göra blomkålspure och bjuda det som potatismos?). Det enda vi kör i pillerväg är d-vitamin.

Erica sa...

Vi har också omvänt problem, måste gömma grönsakerna tills sonen ätit annan mat också. Helst skulle han äta en paprika, en gurka och en ask tomater till lunch. Och alla bär och frukter går också hem. Däremot gillar han inte potatis och det är lite jobbigt tycker jag. I soppa och franskisar duger dock, men inte kokt eller mos.

Hanna sa...

Även om Hubbe inte annars är så stor i maten, och krånglig är han också, så går de flesta grönsaker ner. Morot älskar han, tomat och gurka likaså. Broccoli vägrar han men det gör även hans far... Så hittills har jag tänkt att han får i sig tillräckligt även utan tillskott. Men d-vitamin ger vi nog!

Pia sa...

Mina barn är ännu ganska små och äter faktiskt jätte bra grönsaker och frukt men min syster med äldre "grönsakskrångligare" barn ger grönsakerna medan barnen väntar på att maten ska bli klar; då är de oftast hungriga och står ändå i köket och väntar på maten och undrar ifall det inte finns något att smaka på. Så då brukar de få morötter, broccoli, gurka etc. Kanske det kunde fungera hos er också.

Karolina sa...

Jag är noga med att pojken stoppar i sig grönsaker vid nästan varje måltid. Antingen blir det gurka, paprika eller tomat på brödet eller sen skalar jag en morot åt honom om det annars ser blekt ut på tallriken. Brukar också koka "bärsoppa" som vi äter med gröten.
Fruktsallad t.ex. med ananas, mandarin och jordgubbar brukar också funka. Sen kan man stoppa i lite russin, det brukar barn väl tycka om?
Var just idag till apoteket och köpte mera d-vitamin. Andra vitaminer på burk har jag inte använt, förutom mjölksyrebakterier ibland om det är mycket influenssa på gång. Rekommendationen på d-vitamin för barn är ju 10 microgram men jag brukar ge pojken 20 microg. Vintern/våren/hösten är så lång och mörk i Finland att lite extra d-vitamin gör ingen skada :)

Maria sa...

En detalj jag reagerade på: "alla grönsaker förutom franskisar..." Sen när likställs grönsaker med franskisar? :D Fast kanske du var lätt ironisk, det är lätt hänt att missa det i text.. :) Tyckte det lät lite kul bara :D

Linda sa...

Men vad duktiga grönsaksätare era ungar är! Höh, trodde nu inte ändå att jag sku vara den enda som hamnar ge multitabs... Tack för tipsen annars, särskilt det där om att mata i dem grönsaker medan maten grejas - har gjort det ibland, och det brukar faktiskt funka - måste komma ihåg att ty mig till det oftare. :)

Och Maria, jag var absolut ironisk, och försökte få er att dra på mungipan lite, haha! :D

Maria Turtschaninoff sa...

Vårt barn går i dagis där kosten är helt vegetarisk, så jag räknar kallt med att han får sina grönsaker där! (Och han lär äta jättebra.) Nånä, skämt å sido så nog äter han grönsaker hemma också, men jag slarvar kanske med att se till att de finns till varje mål. Lök är det enda han (tror att han) inte gillar, men hackar jag det fint märker han inte att det finns i såsen eller soppan.

Anonym sa...

Min 5-åring äter en massa olika grönsaker. Min 6-åring äter inga grönsaker allas. Får kväljningar då han nångång testar. Lär dock äta lite grönsaker i förskolan.
Samma mat vid samma bord har de ju blivit serverade hemma. Så inte tycks man nu helt kunna påverka dem. Smaken e som baken, den e delad :)