16 okt. 2015

Höstlovsvinet

Höstlovsfredag och grytsäsongen kan inledas. Skönt att laga mat då man för en gångs skull har tid!
 Min man fick Sandro-kokboken av mig i födelsedagsgåva, och häromdagen provade vi ett recept på en tagine med kyckling, citron, ingefära och oliver tillsammans med en örtig couscous, och som det råkade sig så hade jag tidigare köpt en flaska libanesiskt vitt vin - och snacka om bra matchning kan jag bara säga. Maten var jättegod (ni kan googla liknande recept) och vinet likaså, de förhöjde varandra och hela middagen fick papegojmärke och plus i marginalen.

Snålvattnet bara rinner när man bläddrar i den här godingen!

Vinet Chateau Ksara Blanc de Blancs för strax under 14 € kommer från den forna hashodlingsdalen Bekaa, liksom de flesta andra libanesiska viner. Här hos oss är den mest kända producenten säkert Chateau Musar, men Chateau Ksara kommer som god tvåa med landets största export. Jag har alltid gillat libanesiska rödviner, och vet faktiskt inte varför det tog mig så länge att skaffa hem en flaska vitt. Det är en blandning av Sauvignon Blanc, Chardonnay och Semillon, och är väldigt citronigt, kryddigt och fylligt utan att kännas för tungt.


Dethär ska jag köpa igen
 Som en liten kuriositet kan jag berätta att vinerna lagras i naturliga grottor i kalkstensberget och utgrävda gångar som upptäcktes under romarnas tid. Enligt legenden hittades grottorna när en räv jagades av några hundar under en romersk jakt. Räven försvann plötsligt ner i en klyfta och undkom i grottsystemet, och den rävens räddning har idag blivit en av Chateau Ksaras allra största tillgångar - utanför grottorna, i själva dalen stiger temperaturerna lätt upp till 30-strecket, medan det inne i grottorna stannar kring 11-13 grader året om.

Inga kommentarer: