19 sep. 2011

Fråga bloggen om löpning

Du som löper, snälla svara här, okej?

Alltså, saken är den att jag gick och sade upp mitt medlemskap på Lady Line. Min budget känns ganska ansträngd, och just detdär lilla ljusblå plastkortet slukar en ansenlig del av min månadspeng. Så no more pilates, zumba och bodypump på en tid. Jag tänkte testa på detta med löpning istället. Springning, joggning, länkande - kärt barn har många namn. Det måste ju ligga nån njutning i det när "alla" håller på med det? Men nu vet jag då inte alls hur jag ska börja, hjälp!Ska skaffa ett par skor och ett par springbyxor (det ska vara sånadär tajta va, inte grå mjukisar som på 80-talet?). Men sen? Är det bara att sätta ena foten framför den andra och kuta iväg tills man har blodsmak i munnen?

8 kommentarer:

Mia sa...

Börja försiktigt, löns inte att kuta till du har blodsmak i munnen, för då har då hastigt knäskador/höftskador o dyl.

Spring-gå-spring-gå-spring-gå (om du nu inte råkar ha någorlunda bra grundkondis o det känns helt ok att springa hela tiden)

Sätt lite trevlig musik i öronen/ngn ljudbok om du tycker om sånt o vips så är det lite roligare.

Riktigt roligt är det först efter en tid då du märker att du klarar mera o mera och får kickar av det ;)

Hanna sa...

Mitt allra bästa tips är att ha en springkompis. Tyvärr tyvärr så bor jag inte längre på Drumsö annars hade jag gärna kommmit och sprungit med dej :) Annars är det bara att springa. Att mäta upp en runda på förhand på ca. 5km och springa den tycker jag också är bra. Så att man vet vart man skall springa. Jag brukar lyssna på podcasts och ljudböcker hellre än musik. Och det går nog att springa i mjukisbyxor också... jag har nämligen inte några tajta löpbyxor!

Tove sa...

Jag brukar köra powerwalking, vilket nog mest är att gå rätt fort men kontrollerat och samtidigt t.ex. boxas i luften eller på annat sätt röra på överkroppen. Har aldrig riktigt gillat att springa MEN iom med att takten jag går i är snabb vill mina ben plötsligt springa så då när det känns rätt brukar jag springa korta sträckor och sen gå raskt igen. Så håller med Mia om att gå-springa-gå-springa-gå är ett bra sätt att börja och känna efter vad kroppen vill. Jag lyssnar mest på musik (mest rock men också Faithless och Leftfield funkar!) och kläderna är peruskauraa från henkka-maukka, inget fancy men bekvämt och passligt tight. Lycka till!! :)

muminmamman sa...

Ge inte upp före du varit 10 x på lenkki! De 10 första är inte roligt, men sen...

hanna sa...

Du kan joina vår juoksutiimi, vi springer i centralparken varje tisdag kl 17. Roliga brudar, en kaveri, en ex-kollega och hennes kompisar. Skicka meddelande på Fb om du är intresserad, så addar jag dig i gruppen!

Anna sa...

Jag håller med Mia, skippa blodsmaken i munnen och ta det lugnt i början; typ jogga till nästa lyktstolpe och så går du lika långt, jogga igen till näsa etc. SNart vill du öka längden på det du springer och korta av gå-partierna. Om du har en pulsklocka så rekommenderar jag att du använder den, bättre att det lugnt med låg puls för att få resultat i slutändan.
Beträffande kläderna så spelar det ju egentligen inte så stor roll, men bra skor (förstås) och bra strumpor är nog a och o. Jag använder kompressionsstrumpor alltid och jag tycker ju att de hjälper mig prestera. Sedan då du kommit i gång, så kläm in lite backträning och intervallöpning i bland, gör susen för att löpningen skall gå framåt.

anna sa...

Tänkte komma med lite annorlunda tips som jag läst i någon Friskis&Svettis broschyr och som jag tycker funkat bra:
Låt foten rulla då du springer, från häl till tå.
Lyft knäna lite mer i uppförsbacke än på plan mark, det ger extra "fart" upp i backen. I nerförsbacke funkar det tvärtom, lyft hälarna så de nästan nuddar rumpan så blir det inte så "stampigt" nerför. :)

Linda sa...

Oj, så roligt med så många kommentarer! Och tack för alla tips. Få se nu vad det ska bli av mitt springande.