26 sep. 2011

Om dekantering

Stockmann hade -20% på glasvaror nyss, och vi inhandlade en ny karaff. Jag tycker det ser trevligare ut att servera vin från karaff, men faktum är att många viner vinner på att bli lite "luftade" också.


Sagaform-karaff

Man dekanterar, dvs häller försiktigt över i en karaff, av två orsaker. Om det är ett äldre vin kan det ha uppstått en fällning på bottnet som man vill bli av med. Är det ett yngre vin så hjälper dekanteringen att "öppna" och mjuka upp aromerna. Så ni som dragit bort korken från flaskan och låtit det stå en stund innan ni hällt upp i glasen - glöm det, det har absolut ingen effekt. Vinets yta måste komma rejält i kontakt med luften för att det ska hända nåt. Häll istället upp någon timme före i en vacker karaff, jag lovar att det lönar sig bättre.

5 kommentarer:

Sonja sa...

Ditt ord är min lag. Ska tänka på det här nästa gång. För vi har en finfin karaff som bara står och ser vacker ut.

Ps, vi prövade en annan Raimat nu, nr 19 tror jag det var, ajaj så gott...

Anonym sa...

Håller med dig om dekanteringen. Jag har en sagform karaff, men använder mest min andra Iittala.


Veronica

diZi sa...

Definitivt vackrare, man känner festligheten komma in så där naturligt till situationen då en karaff finns! Står på min framtids köpa-lista...

Anonym sa...

Tipsar om att det finns en oanvänd Sagaform-karaff på huuto.net, hoppas du inte misstycker att jag helt fräckt gör reklam! Vi använder Iittalas karaff, Sagaforms är vacker men två karaffer i vårt hushåll känns som lite overkill. /Anna

Linda sa...

Sonja, vackra saker är till för att användas, så fram med den bara! Och alla Raimat-vinerna är ganska bra faktiskt, ett säkert kort.

Veronica, jag gillar dendär träbollen på Sagaform-karaffen!

diZi, finns i alla priskategorier dessutom, men ser alltid sabla stiligt och festligt ut, som du sa!

Anna, inte alls! :)