22 nov. 2013

Prinsessperiod

Vår dotter på 3,5 år är inne i en grym prinsess-period. Eller period och period, den har varat nästan hela hennes liv, men verkar eskalera med rasande fart. Allt handlar om Rapunzel, Askungen, Belle, Törnrosa, Snövit, Ariel, Yasmine och gänget. Vad man än samtalar om lyckas hon på nåt sätt väva in dessa damer i ämnet. När hon kommer hem från dagis åker vardagskläderna genast av och hon rustar sig i tiara, slöja, halsband och glittriga klänningar från utklädningslådan. Nu har jag ju hört att detta är väldigt vanligt, att det har med den biologiska utvecklingen att göra – att barnet tar ett steg framåt i utvecklingen genom att identifiera sitt kön, och detta kan tex ta sig uttryck i just sånahär rollekar.
 

Bild snattad från internet!

Även om jag inte känner igen detta beteende från min egen barndom (å andra sidan var vi ju inte direkt omgivna med billighetskedjor fulla med två-euros fjärilsvingar och plasttiaror, och det enda barnprogrammen jag minns att jag skulle ha kollat på var Sesame Street i USA samt Pikku Kakkonen i Finland) så kan jag ha överseende med det eftersom jag ju ser hur glad och lycklig det gör henne. Hon svirvlar glatt sjungande omkring, helt inne i sin egen rosa bubbla, och vem är jag att spräcka den? Däremot blir jag irriterad på dagismorgnarna, då inga vanliga byxor och tröjor duger, utan det ska helst vara långklänning och glitter. Kan det vara en ond cirkel, att flickorna på dagis allihop har nånslags klänninsgdille, och att det blir värre i grupp? Talade nämligen med en annan mamma igår, och hon tyckte sig ha märkt just det – att flickorna eggar varann. Och har alla andra, så är det kanske inte så roligt att vara den som kommer i bruna mjukisar och enfärgad, enkel tröja? Är detta nåt som borde tas upp på föräldramötena, eller gör man en fluga av en elefant då? För å andra sidan ser ju Lykke hur jag klär mig när jag går till jobbet, med parfym och smycken och smink. Fast jag gör ju sen tvärtom, och byter till leggings, t-shirt och yllesockor när jag kommer hem… Nå, det får jag låta mogna lite.

 
 Tills det klarnar tänker jag åtminstone se till att emellanåt styra hennes lekar bort ifrån temat “svag prinsessa räddas av stark prins”, och istället uppmuntra den modiga, smarta prinsessan att hjälpa prinsen ur drakens käftar.
 
 

5 kommentarer:

Helena S sa...

Har ni läst prinsessan Bulleribång? Rekommenderas! Finlandssvensk prinsesslitteratur där prinsessan minsann inte är nån vek stackare.
Det har säkert med grupptryck att göra. På vårt dagis är tjejerna och killarna ganska likt klädda ännu i den åldern tycker jag och vi har ju inte heller hemma nån heltidsprinsessa. Hon vet knappast ett endaste prinsessnamn.Men klädstriderna är bekanta! Klänning ska det va! Suck.

Mia sa...

N vägrade ju byxor i 4 år. Det gick inte att få på henne utan hot, mutor eller tvång. Det skulle vara ljusrött, glittrigt, prinsessigt, hello kitty osv. (O jag fick epilepsi i ögonen o fel i öronen av allt).
Nu ska det enbart vara farkkun (smal modell obs obs), svart, grått, vitt eller leopardprint... Sååå, jag säger det klassiska "det går nog över".
Och ja, jag tror nog att de små triggar varandra eller blir inspirerade av varandra...

Karin sa...

Hos oss är det också prinsessor och ballerinor som gäller. Mest ballerinor. Och hos oss åker också kläderna av för att bytas till bellerinaklänning då dagisdagen är slut.
På dagis har jag förstått att det är mycket prinsessor och riddare-lekar just nu. Och jag utmanar ofta henne med att säga att idag är mamma en riddare, då blir hon oftast lite ställd, för ett sen argumentera emot mig att flickor inte KAN vara riddare för det är bara POJKAR som kan vara det.

Och jisses jaa, påklädandet på morgnarna!! Don't even get me started!!

Anna sa...

Jag tänkte också genast på Prinsessan Bulleribång

http://www.sets.fi/Book.php?id=89515224132

Det finns också åtminstone en annan fräsch prinsessa som förekommer i bokform, har inte läst själv men jag tycker att de verkar lovande

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9127087190
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9127119076

Böckerna kan kanske hjälpa på traven med att svänga på hur man ser på prinsar och prinsessor ;)

Linda sa...

Huh, bra att man inte är ensam. Och tack för boktipsen, ska kolla AdLIbris direkt!