1 nov. 2013

Det förbjudna


God morgon! Sitter här med en banan, en kopp kaffe och en tallrik gröt framför mig – snabbgröt med morot, aprikos och linfrö. Och där kom boven in i dramat – linfrö? Som gravid? Det innehåller ju kadmium och what not för hemska gifter! Det är ju på den FÖRBJUDNA* listan! Liksom annat jag gladeligen äter och dricker: sushi, lakrits, rooibos-té, leverpastej, östersjöfisk etc. Det enda jag är undviker är sånt där listeria-risken verkligen är uppenbar, och så alkohol. Men mycket annat tycker jag faktiskt är okej, med måtta, nu och då – och detta särskilt om det tycks råda o-enighet om huruvida ämnet kan vara skadligt eller inte.
 
En baby bump i vecka 22
 
I vissa länder, tex England och USA, så rekommenderas gravida kvinnor att dricka rooibos, medan man här blir avrådd från ALLA ört-téer för säkerhets skull. Och så undrar man hur alla japanska kvinnor sedan århundraden ändå lyckas uppfostra nästa livskraftiga generation om de måste stryka allt från soja (SALTET!), sjögräs, ingefära och rå fisk från menun. En mamma som ständigt är orolig, som nojar och stressar över det hon ätit, om det så gällt några lakritsbitar, rödbetsbiffar eller en kopp ört-té – det  tror jag är betydligt mer skadligt för barnet. Bondförnuft är tillåtet också under graviditet.
 
*dessutom är det väl inte direkt förbjudet, utan snarare en rekommendation?

3 kommentarer:

Melli sa...

Jag har hållt mig på samma förnuft-sida som du. :) Det ändrar ju dessutom från år till år, orka nu sen följa alla trender..
O ooh så rund och fin du är där mitt fram. <3 Är de äldre ivriga, eller ja blivande storasyster kanske inte riktigt än förstår sig på detta med blivande mini rivalen. ;)

Anonym sa...

Om man längtat efter barn i tiotals år och äntligen blir gravid då man är över 40 år, tar man nog inga risker utan följer noga rekommendationerna. Kan tänka mig jag skulle tänka annorlunda som ung gravid eller gravid med tredje barnet?

Melli sa...

^Ja anonym, det inverkar säkert! Själv var jag ju tjugo år yngre än du då jag blev gravid första gången. Man är lite mindre orolig, ja eller kanske för andra saker då, vid den åldern. Och så är jag lite skeptisk av mig annors också, om man som sagt kan leva på sådant i andra länder och det hör till ens normala diet (vi talar tex. sushi här) så har jag svårt att tro att det sku skada om man äter av det i måttliga mängder. Ingefära har ju också använts mot illamående i århundraden, konstigt att det nu på några år bara plötsligt blir farligt.. :D Ibland tror jag för mycket forskning som sätts på forskande om "fel" sak inte alltid är till så mycket nytta.. ;)