14 apr. 2015

Det gror!

Det börjar bli hög tid att förodla för i sommar, har jag förstått då jag surffat runt på olika trädgårdssidor och -bloggar, och eftersom jag tycker om tanken (obs, tanken innebär alltså teorin - i praktiken känns det ofta lite besvärligare och inte fullt lika njutningsbart) att involvera barnen så anlitade jag små flinka händer till att peta ner frön i våt mylla. Och nu har startskottet gått, för idag stack en liten smultronplanta fram huvudet, vilken lycka!

Ser ni? Den är nog där.
Om man söker odlingsinspiration kan jag rekommendera Clara Lidström (aka Underbara Clara) och Annakarin Nybergs bok Odla steg för steg. Den är full av fina och lättförstådda "steg för steg" -bilder, pyssel och experiment som passar barn i olika åldrar.

Vi kan återkomma till Baka och Fixa - böckerna, även de riktigt super barnböcker!

Nu väntar vi med spänning på resten - halloweenpumporna, basilikan och chilin. Vi borde ta itu med fler sorter asap, men vet inte riktigt vad det lönar sig att sätta till näst. Tomater, är det värt besväret att driva upp själv eller lönar det sig bättre med köpta småplantor? Jordgubbar? Solrosor? Bönor? Vad ska ni ha i era land eller balkongslådor i sommar?

4 kommentarer:

Helena S sa...

Tomater har jag både drivit själv och köpt plantor, rekommenderar det sistnämnda. Bönor får fina blommor och klättrar snabbt och högt som är kul för barnen, dessutom så goda! Broccoli sköter sig bra själv så det rekommenderar jag verkligen (bladlöss kan hållas borta med tallsåpa). och purjo! För barn kan det vara kul att så potatis, solrosor, ringblommor, luktärt och sallad, rädisor, morötter och annat lättskött i en egen liten jordplätt. Oj vad jag saknar en egen liten täppa :)

Linda sa...

Helena, jag lutar också mot att köpa tomatplantor. Bönor, ärter (och luktärter!) ska vi åtminstone ha, de var de enda som gav någorlunda skörd förra sommaren, och så dedär rötterna du nämnde. Broccoli låter kul, det har jag inte testat! Ska man förodla den eller direktsår man? Och hej ni har ju fin innergård, smäll upp några små odlingssäckar eller -lårar dit bara!

Helena S sa...

Broccoli från frö i jorden! Tyvärr skulle våra harar äta upp allt man skulle få för sig att så men tror att det blir lite paprika här inne istället!

Linda sa...

Det borde jag nog testa, låter spännande.