24 apr. 2012

Om restauranger, mat och barn

Det var inte länge sedan som jag funderade över detta fenomen. Svenska Dagbladet skriver om hur maten på barnmenyerna oftast domineras av supertrist mat som korv, vattniga tomater och glass, medan de vuxna kan välja och vraka mellan allt möjligt intressant och gott från sin lista. Den här uppdelningen är ju nog ganska konstig, och onödig - jag fattar ju att barn kan vara kräsna och ovilliga att testa ny mat, men jag tror inte ett ögonblick på att det inte skulle finnas EN enda rätt från vuxenlistan som inte kunde tänkas slinka ner utan marrande och tandagnisslan. Man kan ju dessutom be att få lämna bort sånt som inte alls skulle funkka, typ chili eller mögelost eller vad det nu kan tänkas vara.

Problemet är, i mina ögon åtminstone, att det ska vara så svårt att få en halv portion. Jag har vid ett flertal tillfällen varit ute och äta med sonen, och bett om att få en mindre portion från vuxenlistan - men nej, tyvärr, det går nog inte att ordna. Då har vi ibland gått vidare, och ibland beställt in den stora portionen ändå - med påföljden att halva rätten skrapats ner i köksavfallet efteråt.

Verkligen synd att det ska vara såhär tycker jag.

5 kommentarer:

Mama´s got the magic sa...

Håller med dig till hundra procent! Barnmenyerna är så sjukt ohälsosamma och äckliga.

Anonym sa...

Håller med. Förra sommaren i Norrköping fick barnen en vuxenportion att dela på men nog på egna tallrikar såklart. Den gången var det en bra lösning och det var god mat.
Tycker det är så tråkigt då barnen har typ knackorvar eller köttbullar att välja mellan, i synnerhet för såna barn som gärna äter "vuxen mat". Allt åt alla i såna portioner som passar borde det vara.

Louise/lekkermat sa...

Håller med. Tycker det är fräckt mot barnen att underskatta deras smaklökar och tro att de bara diggar knackisar o köttbullar. Dessutom tror jag det bara i vårt land är omöjligt att få halv portion, grrr. så löjligt.

Pia sa...

Alltså frustrationen. Vi äter mycket ute på restauranger hela familjen och har lärt oss att bli ganska krävande. Kan förresten rekommendera nya Hoku i hörnet av Sjömansgatan och Albertsgatan; god mat, bra service och halva portioner till barnen.

Maja sa...

Jag håller med! Har brukar det vara skinka med pommes frites eller spagetti bolognes. På fin krogen vi besökte för 1 vecka sedan fick barnen välja vilken rätt som helst från menyn och en efterrätt. Michelin mat för småttingar.