26 apr. 2013

Aaaaaahtjooo!

På tal om inget, men en grej jag funderar väldigt ofta på: nysningar, och detta med att säga prosit. Det kommer rätt automatiskt för mig, och jag säger också terveydeksi på finska. Men vetni, nio gånger av tio då jag nyser, tex på jobbet, så pynjar folk på helt oberört omkring mig, och säger inte ett knyst. Är inte det lite konstigt? Nån dundrar på och ingen tittar ens upp? Jag har kommit fram till att det kanske är en kulturskillnad. Vad tror ni?

8 kommentarer:

Catta sa...

Jag har fått lära J att tacka när jag säger terveydeksi, han hade typ aldrig hört om det. I Österrike o Sverige sade någon främmande människa ALLTID Gesundheit/Prosit om jag nyste i t.ex. bussen. I Finland: never happened. Så jo, tror nog på kulturskillnad...

fua sa...

Joo, det är helt galet! Jag har fått lära mig att hämma min prosit reflex när jag är tex står i hissen med främmande människor. folk tittar bara konstigt på en. I alla andra länder jag varit i säger någon prosit/gesundheit/bless you/etc när man nyser. Det är bara här man inte gör det tror jag

Pia sa...

Men nånstans (kan det ha varit Tyskland) får man INTE tacka om nån säger prosit, eller Gesundheit då. Min mutti fick nästan trubbel för att det var ett sånt felsteg back in the 60s. Måste kolla upp historien med henne.

mammaspring.com sa...

Jag är nog den där som glömmer reagera. Ibland säger jag prosit, men lika ofta är jag tyst som en mus... Tack och varsågod kan jag ändå :) Någon rim och fason finns det alltså ;)

Peppe sa...

I Reality Bites letade Winona Ryder efter en man som sade prosit när hon nös. Tydligen ett globalt problem.

Anonym sa...

Min dotter 2 år 2 månader pynjade på i nedre våningen och jag nös på övre. Prosit mammaaaa! hörde jag nerifrån. Kulturskillnad dock, hennes pappa är Engelsman och vi har mycket tackthankyoupleasevarsågod hos oss :)

Maria L sa...

Relaterar det inte till språk "per se", har dock fiilis av att det kanske kan vara mer allmänt på svenska. Gemensamt är väl att de som säger prosit brukar tendera vara riktigt bra typer, hehe :)

Linda sa...

Jag säger ALLTID prosit, hehe... Sonen är dock snäppet värre, för han säger sådär menande "TACK", om man skulle råka glömma säga prosit när han nyser. :D Kanske borde jag börja med samma på jobbet, "Kiitosss"!