God morgon!
Sitter här med en banan, en kopp kaffe och en tallrik gröt framför mig –
snabbgröt med morot, aprikos och linfrö. Och där kom boven in i dramat – linfrö?
Som gravid? Det innehåller ju kadmium och what not för hemska gifter! Det är ju
på den FÖRBJUDNA* listan! Liksom annat jag gladeligen äter och dricker: sushi,
lakrits, rooibos-té, leverpastej, östersjöfisk etc. Det enda jag är undviker är
sånt där listeria-risken verkligen är uppenbar, och så alkohol. Men mycket
annat tycker jag faktiskt är okej, med måtta, nu och då – och detta särskilt om
det tycks råda o-enighet om huruvida ämnet kan vara skadligt eller inte.
 |
En baby bump i vecka 22 |
I vissa
länder, tex England och USA, så rekommenderas gravida kvinnor att dricka
rooibos, medan man här blir avrådd från ALLA ört-téer för säkerhets skull. Och så
undrar man hur alla japanska kvinnor sedan århundraden ändå lyckas uppfostra
nästa livskraftiga generation om de måste stryka allt från soja (SALTET!),
sjögräs, ingefära och rå fisk från menun. En mamma som ständigt är orolig, som nojar
och stressar över det hon ätit, om det så gällt några lakritsbitar, rödbetsbiffar
eller en kopp ört-té – det tror jag är betydligt
mer skadligt för barnet. Bondförnuft är tillåtet också under graviditet.
*dessutom är det väl inte direkt förbjudet, utan snarare en rekommendation?
3 kommentarer:
Jag har hållt mig på samma förnuft-sida som du. :) Det ändrar ju dessutom från år till år, orka nu sen följa alla trender..
O ooh så rund och fin du är där mitt fram. <3 Är de äldre ivriga, eller ja blivande storasyster kanske inte riktigt än förstår sig på detta med blivande mini rivalen. ;)
Om man längtat efter barn i tiotals år och äntligen blir gravid då man är över 40 år, tar man nog inga risker utan följer noga rekommendationerna. Kan tänka mig jag skulle tänka annorlunda som ung gravid eller gravid med tredje barnet?
^Ja anonym, det inverkar säkert! Själv var jag ju tjugo år yngre än du då jag blev gravid första gången. Man är lite mindre orolig, ja eller kanske för andra saker då, vid den åldern. Och så är jag lite skeptisk av mig annors också, om man som sagt kan leva på sådant i andra länder och det hör till ens normala diet (vi talar tex. sushi här) så har jag svårt att tro att det sku skada om man äter av det i måttliga mängder. Ingefära har ju också använts mot illamående i århundraden, konstigt att det nu på några år bara plötsligt blir farligt.. :D Ibland tror jag för mycket forskning som sätts på forskande om "fel" sak inte alltid är till så mycket nytta.. ;)
Skicka en kommentar