17 jan. 2015

De godaste morotsfrallorna

Eller morotssemlorna då, hur ni vill. Det finns en mängd recept på nätet, men jag kommer att hålla mig trogen till detta - luftiga och superyummy, perfekta till helgfrukosten! Dessutom är barnen som tokiga i dehär semlorna, de som vanligtvis är superkräsna med brödsort (för surt, för hårt, för mycket frön - de skulle helst alltid äta såndär vit, smaklös, formpressad gegga som tex subs och oivallus) smäller gladeligen i sig både en och två till morgonmål, mellanmål och kvällsmål.

Knådandet är det enda jag inte gillar!

Finns det nåt godare än rykande färskt, hemlagat bröd? Nej.
Här kommer:
50 gr jäst
5 dl varmt vatten
1 dl olja
1/2 dl ljus sirap
1 tsk salt
4 dl rivna morötter (2 dl finrivna och 2 grovrivna blir bäst!)
3 dl havregryn
1 dl rågmjöl
1 dl havrekli
10 dl vetemjöl
1/2 dl frön/nötter/linfrö vad man nu gillar

Smula ner jästen i en stor bunke, vispa i det fingervarma vattnet. Blanda i olja, sirap och salt. Rör ner morötter, havregryn, nötter/frön och havrekliet samt rågmjöl. Rör sist ner vetemjölet, lite åt gången. Arbeta ihop till en deg, den får vara aningen klibbig, det gör inget. Låt jäsa unbder duk till dubbel storlek, ungefär en halv timme. Forma bullar och låt jäsa på plåt ytterligare en halvtimme. Grädda i 225 C cirka 10-15 minuter.

Ät med rejält med smör på! :)

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för receptet, nu ska jag kavla upp ärmarna och börja riva motorot så det strittar om det! :D :D