30 nov. 2010

Svenskan och finskan

Tittar på hurri-ilta (ni minns homo-ilta va?) på Yle2. Kom att tänka på vad min pappa redan länge talat sig varm för: den passiva språkkunskapen. Att alla skulle lära sig tillräckligt av det andra inhemska för att förstå den andra parten - dvs jag kunde gå till läkaren och tala svenska med denne, medan han eller hon lugnt kunde tala finska tillbaka med mig. Det är ju betydligt lättare att lära sig läsa, höra, uppfatta och förstå ett främmande språk än att aktivt tala det själv. Vad tror ni om ett sånt system?Jag tycker min passiva spanska och italienska är ganska hyfsade till exempel, men drar mig nog lite för att försöka stamma fram längre litanior.

Sen förstår jag ärligt inte det argumentet att det skulle vara bort från andra språk om man läser svenska - har själv läst förutom svenska, finska och engelska också tyska, franska, spanska och ryska i skolan, och tycker att det ena språket enbart stött det andra och berett vägen!

2 kommentarer:

Peppe sa...

JA! Din far verkar vara en mycket smart man. Jag tycker att det här skulle vara en utmärkt lösing.

Maria L sa...

Låter bra och enkelt, dessutom borde det där ju kunna vara en lösning redan i nuläget, bara det finns vilja att hitta en lösning i enskilda situationer (tänker på Storgårds exempel igår om vårdpersonalen som sagt hur de inte börjar ge specialbehandling åt någon).

Det som gör mig så ledsen gång på gång i dom här diskussionerna är det att klichéerna om välbemedlade o privilegierade finlandssvenskar dras fram. Det känns som att så mycket i diskussionen präglas av nationalsjukan, dvs. avundet. Och sen kommer inte aspekten på levande finlandssvensk kultur fram i diskussionen, jag tycker åtminstone att det handlar om så mycket mer än bara språket.

Sen är ju något som bra kunde utvecklas det där med hur man i undervisningen tar fram också övriga kulturer, t.ex. kommer jag inte nog inte ihåg att vi i skolan just alls skulle ha behandlat ämnen som Kalevala för att inte ens tala om samekultur o språk.

Men, som sagt, svenska i skolan borde knappast borda vara bort från något annat o i Finland har man ju en unik möjlighet att enkelt lära sig svenskan tack vare skola, tv, radio, tidningar mm. En annan sak är sen att något ju absolut behöver göras för att påverka attityderna. O det får någon klokare fundera på. Borde nämligen jobba lite nu.