2 maj 2011

En bra bok

Jag sade ju här tidigare att jag nyss läst en riktigt bra bok - det var "Håpas du trifs bra i fengelset" av Susanna Alakoski (hon som också skrivit Svinalängorna, ni vet).Det är berättelsen om syster och bror, om en svår uppväxt, om droger och alkoholism, om rotlöshet, om klass och om fångvården i Sverige. Språket är lite ansträngande kort och hackigt i början, men när man kommer in i det passar det dessvärre som handen i handsken med berättelsen och temat - rakt, ärligt och vasst. Inga omskrivningar, inga kringelikrokar, inga förskönelser - mycket bitterhet, mycket ångest men också enormt med kärlek. Jag träffades i hjärtat av den här romanen.

7 kommentarer:

Pyret sa...

Tack för tipset. Måste försöka på nytt. Började läsa den för ett tag sedan, men gav upp för hackigheten. Somnade varje gång. Kanske jag är piggare så här på våren.

catten sa...

den väntar faktiskt på bokhyllan, tror jag ska ta itu med den på sommaren.

skrutte sa...

oj, låter spännande. den ska jag läsa!

det var roligt att se hele er familj på söndag - mycket mysig familj!

anna-Lova, Alvin & Lykkes mamma sa...

Alltid roligt med boktips. Ja dräkten ja, den köpte jag då jag var helt nygravid, jag tänkte det får bära eller brista, var nog bara runt vecka 9 typ, kunde ej motstå den ^^ Men den lär nog ej användas så länge, är bara en 50.a men det var ju tanken med, då jag skulle få i april. Men idag har det blåsigt svinkallt, riktigt valborgsväder/majväder när det är som kyligast. Men fjol var ju varmt i maj, på Åland men snön höll sej till april. ^^

marica sa...

den boken har jag ramlat över ( inte fysiskt) ett par gånger de sista åre, men aldrig läst. Men jag får ta tag i saken nu då.

Linda sa...

Pyret, gör det - bara man kommer in i texten glömmer man hur hackigt det är. Det kändes hela tiden som att läsa en monolog på teatern, men på ett bra sätt. Läste faktiskt valda delar högt emellanåt just därför, fast det låter konstigt nu när jag säger det.

Catten, gör det! Oj vad jag längtar till solvarma bryggor och iskall saft med en god bok förresten.

Skrutte, det var jätteroligt att få prata med dig, har länge väntat på tillfälle! :)

Anna, dräkten är säkert helt perfekt just nu skulle jag tro!

Marica, jag hade också den i min hög rätt länge, men är glad att jag betat av den nu äntligen, den var klart läsvärd.

hemmahannah.papper.fi sa...

Jag träffas rakt i hjärtat av hur dödligt snygg du är på bilden!