24 maj 2012

Plastpåsar

Los Angeles har förbjudit plastpåsar i butikerna, och det har visst varit på tapeten här också ibland. Med tanke på den avfallsmängd som flyter runt i bl.a. Stilla Havet, där skräpsoppan lär ska täcka ett område lika stort som Texas, tycker jag det låter vettigt.

Inte så nice.

Det är ju ingen stor sak att ha en tygkasse med sig i väskan när man är på stan. Men det som jag funderar på är vad man sen ska drapera sin egen soptunna med i köket? För nånting måste man ju bära ut eländet i? Är dedär tunna påsarna på rulle bättre på nåt sätt?

3 kommentarer:

Linnéa sa...

Ska int de var ekologiska de där tunna gröna påsarna? Som går sönder ganska lätt och så har man allt skit på golvet. Nice.

Softy sa...

Jag gläder mig åt L.A:s beslut! Jag funderade tidigare på samma, här hemma måste jag ibland ta en plastpåse i butiken för att få en roskispåse. Men utomlands, bl.a. i USA andvänder de inte butikskassar till roskispåsar utan särskilda roskiskassar. I Belgien MÅSTE man använda särskilda roskiskassar för färgen på dem visade av vilken sort de var och hur de skulle sorteras. Där slängde man sen bara kassarna på gatan varifrån de plockades upp. Och skillnaden är också att vi i Finland har BRA kvalitet på butikskassarna. Utomlands är de ju av sån skräpkvalitet att man knappt får hem varorna och sen kan de aldrig användas mer. Och det är ju lite onödigt. En kompis som jobbar med miljöfrågor förklarade att de plastkassar som är ämnade för soporna på något sätt är bättre än dedär en gångs butikkassarna. Fattade inte riktigt varför. Men alla beslut som leder till mindre plast är bra i alla fall!

Linda sa...

Linnea, nå precis.

Softy, jag tror jag måste googla lite på det där. Om man återanvänder en påse många gånger måste det ju uppväga liksom.