Degen jäser, då går 6-åringen alltid omkring
och viskar, för man får inte "störa degen"
och viskar, för man får inte "störa degen"
Tre små limpor sida vid sida
Sen ska det vara riktigt smör på hörni!
Saras jullimpa:
-75 gr jäst
-1 l surmjölk
- 3 dl malt (kaljamallas i orange påse)
- 3 tsk salt
- 3 dl sirap
- 3 dl havrekli
- 3 dl rågmjöl
- 10 dl vetemjöl
Fyller 3 avlånga brödformar!
Smörj formarna med smör. Värm surmjölken till 37 C i en stor kastrull, blanda sedan i malten. Smula i jästen och vispa riktigt hårt så den löser upp sig ordentligt. Tillsätt salt, sirap, kli, rågmjöl och till sist vetemjölet, allt medan du blandar. Degen ska vara ganska grötig! Låt sedan jäsa i kastrullen i c 30 minuter. Häll över i brödformarna och jäs ytterligare 30-45 min. Grädda i ugnens nedre del först i 175 C i 30 minuter, sänk sedan till 150 C, täck formarna med alu-folie och grädda i 1 h till. Låt svalna utan form på galler, och pensla till sist med en blandning av 50-50 vatten och sirap för fin glans.
5 kommentarer:
Åh så det ser ljuvligt ut! Har aldrig provat baka bröd men måste nog ta och prova nån dag snart. Då ska dethär receptet vara det första.
Bra namn på receptet ;)
Morzan, vilken ära! Och det här är på riktigt ett huippu recept, can´t go wrong!
Anonym, klart det! Inte kan jag ju roffa åt mig äran helt inte. ;)
Min mamma ( och jag nu också) har bakat detta bröd i snart 20 års tid året om! Vi kallar det för skärgårdslimpa, ; samma skärgård som din by the way.... Om man vill ha mjölkfritt bröd så går det utmärkt att ersätta surmjölken med apelsinjuice, slutresultatet blir det samma !
God jul!
Jep, garanterad succé. Har fyra stycken i frysen och väntar sedan förra veckan. God jul och njut av din ledighet!
Skicka en kommentar