25 juni 2015

Syrensaft

På midsommaren serverade jag en fördrink som jag döpte till "Kir Syrene". Festlig och vacker, och framförallt mycket somrig! Till det behöver du champagne (kan bytas mot annat torrt mousserande vin om man så vill), syrensaft och en liten syrenkvist som dekoration, proportionerna är en smaksak, men ungefär en del saft mot fem delar champagne. Mycket enkelt! 

Saften hade jag gjort några dagar innan, och konstaterat att den pga av sin parfymiga smak med en lätt bitterhet i bakgrunden egentligen kommer bättre till sin rätt i vuxendrinkar än som blandsaft åt barnen. Följde detta recept:
20 klasar vanlig lila bondsyren
1 kg socker
1 l vatten
1 ekologisk citron
Några cm färsk, skalad ingefära i bitar
Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Tvätta och skär citronen i skivor och lägg tillsammans med blommorna i en stor skål med lock. Häll över sockervattnet (medan det fortfarande är hett) och låt svalna under lock. Förvara i kallt i 3 dagar och sila sedan. Tappa på rena flaskor. Servera genom att späda en del saft med 4 delar vatten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Oj!! Synd att inte tipset kom lite tidigare, skulle jättegärna testat men det börjar vara utblommat här och det är ju så länge tills nästa gång...