25 juni 2012

Finland VS varma, soliga klimat?

Träffade Johanna över ett glas rosé* på Vin-Vin, och nu känns det som om jag också vill flytta långt bort härifrån, till sol, värme och ett skönare, lättare liv**.  Det är ju onekligen lite bakvänt att man ska gå och vänta i 11 mörka månader av mer eller mindre regn och rusk för bara några ynka veckor av sol. Innan man hunnit blinka är man ju där igen, och väntar på nytt.Jag tog upp den finländska dagvården som ett exempel på nånting bra här, men sen kom jag inte på så mycket mer. Kan nån hjälpa? Den fantastiska gratis sjukvården sköts snabbt ner som en myt, så det duger inte.

* Mas Amor, från Spanien. Tyvärr inte i Alkos sortiment.
** jag inser att det både låter och ser ut som en ganska allvarsam och sorgmodig kväll, men vi skrattade nog några gånger också

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nå, råkar man ha barn så är vårt skol- och utbildningssystem ganska fantastiskt och definitivt en orsak att stanna i Finland. Också det här med en tämligen väl fungerande infrastruktur är bra. Kanske inte så hemskt fascinerande orsaker, men det är just sånt här man inte uppskattar och tänker på förrän man flyttat nånstans där det säkert är varmt men basic grejer tycks inte funka.

Fua sa...

Våra semestrar. I många andra länder kan man skatta sig lycklig om man får två veckor semester per år, och hos oss får dom flesta hålla en hel månad i streck. Men sjukvården är en fars och skolsystemet fungerar väl bra bara för den finskspråkiga befolkningen.
Avsaknad av naturkatastrofer är en annan bra sak, men den fördelen äts ganska snabbt upp av skolmassaker och familjevåld, så veta nu sen.

Peppe sa...

Jag flyttar gärna bort!

Mrs Aquarius sa...

Jag skulle uppskatta föräldraledigheten, barnbidraget, och det faktum att Finland är ett mycket säkert land att bo i trots det som lyftes fram av Fua.
Några exempel från Australien: dom har alldeles nyligen kommit fram med ett system för betald föräldraledighet, hälsovårdssystemet är ett enda skämt (mer än ett års kö för en icke akut operation). Dessutom kan man bli skjuten när man står och vattnar gräsmattan mitt i sommartorkan eller för att en medbilist inte uppskattar ens körsätt.
Och efter sex år av konstant solsken så tycker man att det skulle vara skönt med lite skillnad på årstiderna. Låter konstigt, men i mitt fall var det så :)