18 feb. 2015

Verklig vintage

På tal om Alsace-viner, läste jag att världens äldsta vin just blivit omtunnat för tredje gången. Det är alltså fråga om ett vitt Alsace-vin från 1472, som flyttats till ett nytt ekfat - senast det gjordes var för trehundra år sedan. Det lär dessutom vara i drickbart skick ännu, och ha en alkoholhalt på 9,5% -ganska otroligt!

Nu vill jag förresten absolut inte lura nån att tro att det är en bra idé att lagra sin vittvinsflaska i mer än nåt år, högst - faktum är att de flesta viner i resonabel prisklass (vi snackar viner under, säg, 50-lappen) som säljs hos oss är meningen att drickas genast, och särskilt de torrare vita som lätt förlorar sin fräschör. De är färdigt lagrade hos producenten, och kommer bara att bli dåliga om de ligger där din hylla för länge - så sluta panta, och drick upp!

Röda viner är inte lika känsliga, men så händer det just inga världsomvälvande storverk i en sluten flaska heller - så jo, man kan låta dem vara i lugn och ro om man nu vill, de där röda, och eventuellt upptäcka nån nyansskillnad och ökad mogenhetsgrad efter en tid - men jag vet ärligt inte om det är värt det.

Köp, drick och njut säger jag, livet är kort och vinerna kommer inte att ta slut.

Inga kommentarer: