22 feb. 2015

Ni undrade

.. Kan du berätta lite mera om din tid i Frankrike? frågade Jennifer. 

Visst kan jag det. Vi flyttade dit från NY när jag var kring metern lång och min pappa började jobba i Geneve, först som biträdande generalsekreterare och senare som undergeneralsekreterare i FN. Den uppmärksamme läsaren invänder nu förnärmat att Geneve inte alls ligger i Frankrike, men vi bodde ungefär på en halvtimmes väg därifrån, på landet i en liten by på den franska sidan gränsen (Viuz-en-Sallaz säger er kanske inte nåt, men låter Evian, Chamonix och Mont Blanc bekant?), och alla flickorna i byn hade sina egna ponnyn.

Pandora, en stor i häst i kompakt förpackning

Min hette Pandora, och var tjock och envis och lade märkligt nog grunden till min livslånga kärlek till hästar. Ibland promenerade hon rakt in i vårt kök för att få lite godsaker av min mamma, sådär som Pippis häst, minns ni? Vi hade också några stora hästar som min mamma och mina systrar red, några hundar och ett par åsnor.

Liten flicka, stora hästar.

Åsnan Albert och Linda, cirka 6 bast
När jag inte red omkring i bergen så gick jag i en katolsk skola i en närbelägen by, med nunnor som lärare. När jag började där kunde jag inte många ord franska, men på barns vis var det inget nån, inklusive jag själv, tog nån stress över - och nu i efterhand känns det som om jag alltid kunnat franska, jag har liksom inget minne av att jag aktivt skulle ha lärt mig det.

Jag förstod det inte då, men nu inser jag att min barndom var snudd på magisk.  Några år senare, när min pappa gick i pension från FN, flyttade vi "hem" till Finland (en smärre chock för undertecknad), och där tog en helt annan era i mitt liv vid. Inte nördvändigtvis sämre, men nog annorlunda. Många är de gånger jag funderat på hur livet skulle ha sett ut ifall vi stannat kvar i Frankrike!

7 kommentarer:

Cecilia RockBabe Kärvegård sa...

Det låter så härligt och jag förstår att det blev en stor omställning att flytta till Finland. :)

Önskar dig en suverän måndag!

You Rock!!!

Anonym sa...

Talar du alltså fortfarande flytande franska? Det är ju urcoolt!

Johanna sa...

Detta var roligt att läsa! :) Kram!

Sanna sa...

Wow. Rolig läsning ja, och fascinerande för en som aldrig bott utomlands (och faktiskt aldrig heller viljat göra det). Men sådär att som barn få uppleva det där och få ett främmande språk på köpet låter fantastiskt.

Linda sa...

Cecilia, tack det samma - eller, ja, jag får önska dig en fin onsdag istället!

Anonym, jo, flytande på det sättet ett barn talar. Jag har just ingen brytning, men när man hör mig tala en längre stund så märker man att min vokabulär inte är så utvecklad. Kan inte föra diskussioner om politik och litteratur på franska, medan vardagligare ämnen går bra.

Johanna, I aim to please. :D Kram tillbaka!

Sanna, tack! Och ett språk är ju en av de absolut finaste gåvorna man kan ge sitt barn. Ibland harmar det mig dock att det inte var finskan som kom gratis, haha!

Mara sa...

Jag har faktiskt tillbringat flera sportlov alldeles i närheten där ni bodde och i samma tider. Bodde hos mina släktingar vars pappa också jobbade på FN i Geneve. Konstiga sammanträffande.

A Hint of Cashmere sa...

Låter helt underbart!! Du ser så söt ut på åsnan! <3 Är sååå avis över din franska!