17 nov. 2011

Buschåleen

Okej, grejen med dehär vinerna är den, att de alltid kommer till butiken den tredje tordagen i november. Själva vinet, som kommer från södra Bourgogne och görs på druvan Gamay, är färskt och mycket enkelt i stilen. Hypen kring dem är egentligen bara en marknadsföringsploj, som växt genom åren och bär sloganen "Le Beaujolais nouveau est arrivé!"- Beaujolais Nouveau´n är här!Den enklare av de två heter Art Beaujolais Nouveau och kostar knappt 8 euro. Den är lätt och mjuk med lite hallon i smaken.

Den andra, Beaujolais Villages Primeur C'est La Vie!, kommer från ett snävare klassificerat område och kallas därför "Villages". Den gick på 8,30 euro och snäppet mer substans och garvsyra i smaken. Även här hittar man hallon och svag tuttifrutti - men banan, som brukar vara kännetecknande för de nya vinerna, kunde vi inte skönja i år.

Man brukar rekommendera pajer, charkuterier eller piknikmat till denhär typens viner, men vi knaprade bara i oss lite chips till. Man behöver verkligen inte snobba till sig för dehär typerna.

EDIT: Angående rubriken, på riktigt uttalas det inte så, utan mer som båschålee novåå. Men man hör buschålee ungefär lika ofta som chatöö. Som alltså ska vara chatåå. Hälsningar från uttalsnazin.

Inga kommentarer: