3 sep. 2014

Mums

Medan världens bästa gudmor Sara* vaktade barnen igårkväll avnjöt vi en 7-rätters menu på Chef & Sommelier på tumis på Villagatan. Fullpott! Pinfärska säsongsråvaror från eget land ute i Sibbo, en kreativ touch men inget för konstlat och det perfekt matchat med intressanta viner från småproducenter - ungefär så skulle jag beskriva stället. Och service på svenska av både sommeliern och kocken.


Blev särskilt inspirerad av svamprätten, som bestod av krispiga rödbetsblad, späd morot, kantareller och karl-johansopp. Jag är väldigt dålig på svampar, och brukar bara plocka kantareller, trattisar och svart trumpetsvamp, eftersom jag dels inte riktigt känner igen andra sorter och är livrädd för att ha ihjäl familjen med giftsvamp, men också för att jag inte riktigt gillat just tex soppar. Tycker de ofta smakar bara segt och slemmigt. Men här var de alldeles ljuvliga - snabbt vända i brynt smör och lite salt på, och that´s it. Perfekt konsistens och smak.


Vad är ert förhållande till svamp**? Plockar ni, och vad isf? Och hur tillreder ni er fångst?

 *så tacksam för såna snälla vänner, när familjen inte bor i faggorna! 
** min bror åt inte svamp som liten, däremot slevade han snällt i sig "svimp". :D

3 kommentarer:

Pia sa...

Vi plockar inte själva men får köpa av en avlägsen släkting som plockar mycket. J förväller eller torkar för förvaring. Just nu har vi torkade trattisar i mängder och karl johan i frysen. Mest blir det i risotton och stuvningar, men trattkantarellsoppa är nog ändå favoriten.

Och vi har samma system som din bror hade! 7-åringen äter inte svamp men nog "mushrooms" :D

Helena S sa...

Jag är en kanttarellplockare, skall upp till mamma om men vecka för att förhoppningsvis fylla frysen, hon sitter på en riktig guldgruva. Lite rädd för giftsvamp. Som barn plockade jag riskor i skogarna nära barndomshemmet. Nästa år går vi svampkurs, deal?

Linda sa...

Svampkurs! Hur ha jag inte tänkt på det? Super!