50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
200 g kvarg (tex Valios vaniljkvarg)
en påse saffran
2,5 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg
Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken i kastrullen och värm till fingervärme, ca 37°. Jag brukar mäta med en köttermometer för att vara säker! Är det för kallt vaknar inte jästen, och är det för varmt dör den. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Blanda i kvargen, saffran, sirap, salt och det mesta av mjölet. Knåda tills degen känns bra ochlossnar lätt från bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl. Jag brukar spara ungefär en dl till det här skedet, och antingen använda den, eller så inte. Hehe. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Baka ut degen till lussekatter, finns flera modeller och man kan ju testa på olika Jag brukar göra U:n med insvängda toppar, inte S, för jag tycker de är finare. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ytterligare 20-30 min, och värm under tiden ugnen till 225 grader.Pensla med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler under bakduk. De bullar man inte äter samma dag borde man frysa in, annars torkar de ganska snabbt.
Men vaddå, de bullar man inte äter...? Muahahahaaa!
![]() | ||||
Eko-russin, såklart! Vanliga är super besprutade, urk. |
![]() |
En bulle till mig, en smula till dig... |
2 kommentarer:
Vi tänker bonga Lucia på Fölisön imoron! Tyckte det var mycke kivogare ifjol där än utanför Stocka :). Kändes mer äkta där än med det där hela spektaklet på stan. Alltså på Fölisön är det ju den där joulupolku juttun!
/ia
Fölisön tänkte jag faktiskt på, men den skulle ha krockat med vårt glöggande idag. Nästa år!
Skicka en kommentar