Så mitt bästa tips (förutom att strunta i vinerna och istället ta öl/julmust -linjen) är att välja ut ett vitt till förrätterna, och ett rött till huvudrätten - och jag tror faktiskt att hemligheten ligger i att bara ta ett vin man tycker om, och inte övertänka det hela. Det är knappast någon idé att ta fram källarens mest förnämsta flaska, utan istället kan man välja nåt i kategorin "mångsidigt"- ett icke-fatlagrat vitt, och ett mjukt och lite bärigt rött passar vanligtvis bra då det behövs nånting all-round.
![]() |
Lånad bild, cambridgewine.com |
Vill na ha namn och inte flum? Nå okej, man kan alltid inleda med en välkomstskumppa, tex budgetversionen från Australien Carrington, eller om man vill lyxa till det en riktig champagne, tex Roederer. Sen kommer vi troligtvis att köra med Spy Valley Riesling till fiskrätterna, för att sedan övergå till en ripasso av nåt slag, kanske Cecilia Beretta Valpolicella Superiore, eller Tommasi Ripasso Valpolicella. Och till efterrätten tror jag ett portvin - till exempel Churchill´s eller Graham´s blir bra, lite beroende på vad som dukas upp - funderar på om jag ska våga byta ut vår sedvanliga Bûche de Noel:en till en parfait med lite julig smak av pepparkaka, eller kanske en glöggpannacotta.
Vad brukar ni dricka till julen? Är själv dålig på både öl och snaps, men tar gärna emot tips och tankar! Och även dessertidéer skulle vara roligt!
2 kommentarer:
Har inga dryckestips, men den här kakan tänkte jag laga igen till jul! :) http://michaela.fi/2012/12/14/jouluinen-juustokakku/
Inget vin till julmaten! Antingen blir det någon julöl eller så helt enkelt julmust som jag sådär barnsligt gillar..
Då skinkan och allt det andra är undanplockat blir det ost och DÅ kommer det fram något bra vin.
En fördel är att man inte blir trött och durrig på julklappsutdelningen åtminstone av alkoholen om man håller sig till must!
Skicka en kommentar