Båda hyvlarna är i diskmaskinen, och jag står med rykande varma rågbrön med smör framför mig. De är inte kompletta utan lite ost på. Vad göra? 19 minuter kvar av programmet, det går alltså inte att vänta. Fasiken.
Sen minns jag att mina föräldrar i princip aldrig nånsin använder sig av osthyvel*, utan brukar med vana händer istället en skarp liten kniv. Jag bestämmer mig att göra likadant och kämpar varvandes ömsom små strimlor av ost som smulas sönder direkt, ömsom skivor tjocka som bibeln själv.
Vad säger ni, kniv eller hyvel?
* visste ni att det är en nordisk uppfinning?
14 kommentarer:
Absolut hyvel! Och en sån som inte skär varken för tunna eller för tjocka skivor utan just passliga.
Det var en av de viktigaste grejerna jag tog med inför mitt år i Österrike och jag stoltserade mycket med att det var en nordisk uppfinning. Väckte mycket förvåning och förtjusning - måste t.o.m. gräva fram den och förklara vad man använder en Käsescheiber till när jag fastnade i säkerhetskontrollen på Münchens flygfält (detta var way before 9/11, skulle antagligen inte packa en osthyvel i handbagaget nowadays...).
Oho, vilken lång kommentar, hoppsan!
öppna diskmaskinen, så gör jag! Den exploderar inte. Och hyvel då såklart. Men vissa mjuka ostar hyvlas bäst med en dansk mackapär som har en smal vajer fastspänd på.
Hyvel! Jag tror vi äger ungefär 5-6 hyvlar efter att vi hittat två i en låda i en lägenhet vi flyttade till en gång. Varifrån de andra tre kommer vet jag inte.
Hyvel!
Abolut hyvel! Jag öppnar alltid diskmaskinen om jag behöver något som är där inne (oftast hyveln), det går hur bra som helst. Då man stänger den igen fortsätter programmet som inget hänt :)
Hyvel! /My
Hyvel. Men om osten är smulig är en vass kniv bättre.
Mippe (som bloggprisnominerade dig)
Hyvel helt klart. Jag får inte heller till det med kniven.
Hyvel :) helt klart! :)
Onekligen dålig tajming. Men du ska se att snart är du mästare även på kniven. Övning ger färdighet.
Så typiskt, det där händer hos oss också. Jag gör som många andra, pausar maskin o plockar ut hyveln, och fortsätter diskprogrammet. Funkar bra :)
Absolut hyvel till "vanliga" ostar. Annars kniv eller "trådkniv" som är en förenkling av den danska mackapären.
P.S. Bör precisera att osthyveln är en norsk uppfinning.
Hyvel, men det för att jag inte är tillräckligt skicklig med kniven. Annars kniv. Tycker det är lite småmysigt.
Ett tredje alternativ är potatisskalaren - fungerar som nödlösning.
Skicka en kommentar