26 nov. 2011

Stjärnor

Vi tjuvstarartade i veckan med lite julbak. Detta måste ju vara något av det enklaste, snabbaste och faktiskt väldigt goda man kan åstadkomma i juletider:Du behöver plommonmarmelad, (frusna) smördegsplattor, ett ägg och florsocker.

Låt de frysta plattorna tina en kvart, medan ugnen värms till 175 C. Skär varje platta itu, så att du får två fyrkanter. Skär ett snitt från varje hörn in mot mitten, och vik sedan vartannat hörn in till mitten och tryck till så det hålls där. Klicka en sked sylt på, och pensla med ett uppvispat ägg.

Grädda stjärnorna cirka 10 minuter eller så att de får vacker färg. Låt svalna på galler. Sikta över florsocker med hjälp av en sil.


Alla ingredienser har lång hållbarhet, så detta är fenomenalt för ex tempore gäster!

5 kommentarer:

Moa sa...

Njamnjam, varför bemöda sig med pepparkakor när man kan fixa jultårtor som är så mycket godare? Fast jag brukar inte ens pensla mina, det blir bra ändå!

Melli sa...

Jag brukar vika hörnen över sylten, tycker det blir om möjligt ännu godare, och så lägger jag ner någon sked socker i ägget man ska pensla på, fast det kanske är lite onödigt sockerfrosseri bara.

När Tripp föddes (30.10) kom svärmor med jultårtor till sjukhuset dagen efter då hon visste att jag gillar dem. O jösses vad de smakade gott! Hittills har jag alltså alltid haft av dem på hans födiskalas, men i år skippade vi dem faktist.
Men nu blev jag väldigt sugen på att tina upp paketet vi har i frysen.:D

Linda sa...

Moa, jag har inte heller alltid penslat mina, om jag inte haft ägg - och du har rätt, de blir hur goda som helst ändå!

Melli, det har jag aldrig tänkt på, ser det inte lite lustigt ut då? Hålls hörnen ner då liksom?

Melli sa...

Här hittar du en bild på mina jultårtor. http://mellimamma.blogspot.com/2011/11/filmkvall.html Tycker det blir sådär degigt och gott under flikarna. Fast lite mer jobb kanske. Plåtar fast flikarna med coctailpinnar innan de gräddas.
Fast lika smakar de ju, dvs. jätte gott!

Linda sa...

Oj, fina! De såg annorlunda ut i mitt huvud, hehe. Men jag orkar inte påta med nå pinnar tror jag. Eller kanske jag testar nästa gång?