2 juni 2014

En lite how-to i prinsesskaksbakning

Eftersom det inte är helt osannolikt att någon annans barn (tänkte först skriva dotter, men ändrade mig) nångång skulle önska sig en prinsesstårta till födelsedagen, så tog jag några bilder under bakandets lopp förra veckan för att visa hur man kan göra. På nätet finns visserligen bättre tutorials (kolla tex youtube eller pinterest), men här är en snabblektion.

Baka några vanliga bottnar + en vanlig sockerkaka. Lägg ihop dem med valfri fyllning emellan (sockerkakan kan skäras i mitten och få ett lager fyllning även den, annars blir det lätt ganska torrt. Plasta in och låt stå över natten i kylskåpet för att "safta" till sig.

Bre ut ett tunnt lager smörkräm över hela tårtan. Det gör man för att dels få en jämn botten att jobba med, och dels för att inte locket ska "svettas".

Kavla ut sugarpasten (roligt att ha i många olika färger!)och låt fantasin go nuts. Här gör jag ruffles till klänningen - det finns verktyg för sånt, men man kan gräva lite i kökslådorna och prova sig fram, jag använde en ätpinne i trä och det blev helt okej.


Jag testade först med en vanlig barbie-docka, men märkte att den ju var alldeles för långbent för min tårta, så jag köpte faktiskt sen hastigt och lustigt en särskild tårtdocka som har enbart överkropp. Så det lär bli fler sånahär på framtida födelsedagar, man vill ju inte att det var en olönsam investering liksom.  Kanske kunde man variera sig och testa nånslags sjöjungfru-tema eller så?

Annars tycker jag mest om ganska minimalistiska tårtor, och tycker det rentav blir lite små-äckligt med för mycket påtande (yuck! man ska ju ändå ÄTA det) men i dethär fallet så är det nog more is more som gäller.

2 kommentarer:

Kugge sa...

Helt sanslöst fin!! :)

Linda sa...

Tack! Men den var alltså betydligt lättare att fixa ihop än vad den ser ut - gotta love sånt! :D