24 juni 2014

Hänt i veckan

Vi blir bara fler och fler i den här flocken! Nu har vi fått tillskott i form av en katt- Pepsi heter den, är två år, och kom till oss från Österbotten, från en barnfamilj som drabbats av allergi och astma och inte kunde behålla honom. Vi är båda inbitna "hundmänniskor", jag och maken, men är glada över att Pepsi verkar ha godkänt oss som sina människor och visat sig från sin bästa sida hittills. Men nu tar jag gärna emot alla tips (varenda en av er som har katt säger hepp här, ok?) gällande tex foder, kattsand, aktiviteter, pälsvård, klovård etc. som jag inte har en blekblå om!

4 kommentarer:

minna lindeb sa...

Okej. Här kommer mina erfarenheter:
Gå inte på myten om kattmat. Då blir du ruinerad och gapig av frustration över katt som "inte äter nåt.
En katt äter vad den får. Matrester och vanlig billig kattkonserv.
Akt åpp för parfymerad kattsand. Katten kan börja gilla andra lådor, typ sängar.
Glöm inte att avmaska två gånger i året.
Klorna behöver inte klippas om du har klösträd eller klösbräde.
En katt ska aldrig dricka mjölk.
En fet katt blir snabbt sjuk.
Desinficera alltid skråmor som uppstått på huden hos barn pga kattklor.
Hoppas du fick ut nåt av tipsen. Moi då.

Erica sa...

Mitt tips är Everclean kattsand.Det lönar sig inte att snåla på kattsanden, i det här fallet är dyrare helt klart bättre.

Anonym sa...

Grattis till den nye, lurvige familjemedlemmen!
Ni väljer vilken mat katten ska äta, alldeles vanlig kitekat i grön påse duger nog, liksom rester. Katten äter nog sen när den är tillräkligt hungrig, ifall att den är van med "finare" mat.
Välj träbaserat kattströ (träpellets) för det är ekologiskt, ekonomiskt och inhemskt.
Ge ett snöre med en papperstuss i ena ändan åt barnen och snart är katten aktiverad.
Ett klösträ kan vara bra att skaffa, så låter katten förhoppningsvis bli att klösa er soffa. Bli dock ej förvånad om du ser katten åka på rygg på golvet längs framkanten på soffan.
Ha en sprutkanna fylld med vatten att ta till när katten gör något icke-önskvärt. Efter tillräckligt många sprutningar på nosen brukar katterna lära sig.
Paja katten mycket (kärlek), men kamma och shamponera behöver ni inte. Katter tvättar sig själva.
Innan ni vet av det, så är den lika viktig som alla andra familjemedlemmar.

Koko sa...

Kattslaven Koko som hittat hit via Marmadam tillåter sig att ha avvikande åsikter från vissa av de andra kommentatorerna:

- Snåla inte på kattmaten, billig mat gör skiten extra illaluktande och billig torrmat kan i värsta fall förorsaka urinsten hos hankatter (nimimerkki kokemusta on). Köp bra torrmat, det går åt ganska lite av den när den inte är utspädd med en massa billigt skräp. Vill du vara riktigt hard core så kolla upp BARF, går att köpa fruset i t.ex. Megaeläin. Rester är inte en bra idé, det finns saker som är direkt skadligt för katter, t.ex. lök, i människomat.

- Skaffa kattgräs, odla själv eller fuska och köp vetegroddar i butiken. Viktigt för matsmältningen.

- Ställ vattenskålen på ett annat ställe än maten, katter gillar inte att äta och dricka på samma ställe. Ställ gärna ut flera skålar, t.ex. på fönsterbrädet eller var katten gillar att vara, så dricker den tillräckligt. Byt vattnet två ggr per dag.

- Bra kattsand kan också löna sig, mest för att den dammar mindre, men pellets är ekologiskt och bra. Parfymerat är precis lika "effektivt" som parfymen i metrohissarna....

- Avmaskning behövs bara om katten går ute, men också en innekatt behöver vaccineras ca en gång per år.

- En innekatts klor kan nog behöva klippas lite ibland, det beror på hur bra den vässar och på vilket underlag. Om katten fastnar i tyger eller matta så klipp yttersta millimetern på klorna.

- Vissa katter kan må bra av att kammas, speciellt under fälltid på våren. Om inte annat så blir det lite mindre tussar omkring. Prova att fukta ett par gummihandskar och stryk med dem över pälsen, det tar mycket löst.

- Microchippa absolut om katten ska gå ute. Den är väl kastrerad?

- Se till att det finns viloplatser utom räckhåll för små bran, som inte alltid förstår att kisse kan behöva få vara i fred ibland.

Lycka till:-)