5 maj 2014

Valborg

Det var en riktigt trevlig vapp, som gick lite i samma anda som förra året; lite småplock, några vänner och ett par glas bubbel. Inte så raj-raj, men med kvällssur bebé i huset lär det ursäktas.

Ostar, med kex och sylt till, laxrullar, bär och frukt, struvor och munkar, lite godis.

Man sussar gott i gumors famppu

Bästa partytricksen förevisas
Men det jag funderat på hela veckoslutet är vad i all världen har hänt - varifrån kommer alla munkar? Sen när hör de till vappen? Mjöd och struvor ska det ju vara. Munkar serveras ju året om, med sylt och socker - men struvorna hör definitivt vappen till. Eller är det här igen nånting min familj missat*?

Och nu får ni ursäkta ytterligare ett kort inlägg - jag måste gå och rädda min nyfödda från snöstormen därute på balkongen!

*sådär som att vi alla (ma, pa och jag + mina syskon) uttalar gitarr med hårt g, när resten av världen tydligen säger "jitarr"...

5 kommentarer:

Anneli sa...

Kommer nog ihåg att vi som barn lagade munkar till vappen (eller donitsar egentligen, utan glasyr, med socker). Och så gör även jag idag. Lagar nog aldrig annars munkar hemma.

Du gjorde ett så fint babynest åt er lillis, och skrev för en tid sen att du är nöjd att du gjorde det, att det varit till nytta.

Du inspirerade även mig att sy ett åt vår lilla trea (som beräknas födas i augusti). Om du orkar och vill, så skulle jag vara intresserad av att se några foton på bebisen i nestet, och vilka mått du har på det, hur länge ryms bebis i det?

Anonym sa...

Är från Åboland och vi har alltid haft munkar på vappen. Men hemkokta då förstås, och så ska dom se ut som doughnuts med hål i mitten. Inga syltmunkar eller köpemunkar. Kanske en rikssvensk tradition från början?

minna lindeb sa...

Goer bebi. Stilren kalufs!

Hanna sa...

Alltså struvor skall det vara egentligen, det hade vi då jag var barn! Men jag äger inga struvjärn så då får det bli munkar istället...

Helena S sa...

Ja vadan alla munkar? Och varför bara knapertorra struvor när man väl finner dem? Nå. Det är done and dusted nu hur som helst.