25 aug. 2014

Att tömma en hink med isvatten över sig

Snart är det dags (oktober närmar sig, kolla ut genom fönstret!) för facebook att fyllas med idiotiska lekar i stil med den hemlighetsfulla "jag ska resa till Paris för 18 månader", eller "skriv vilken färg på BH:n du har så alla killar och män blir jättekonfysa HAHAHA"! Ni vet, det som skulle vara så skojigt och på nåt märkligt sätt stöda tex bröstcancerpatienter runt om i världen. Andra irriterande varianter är "dela detta för att stöda autistiska barn" eller "dela detta om du är emot våld i hemmet", gaaaaaah. Varför känner jag alltid en gnutta dåligt samvete då jag väljer att scrolla vidare utan att dela - som om det skulle innebära att jag godkänner våld eller inte bryr mig om barn med specialbehov?

Ni har säkert vid det här laget sett ALS - Ice Bucket Challenge-videorna som ploppar upp på sociala medier titt som tätt. Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey, Bill Gates och Lady Gaga som häller ett ämbare med isvatten över sig för att uppmärksamma världen om nervsjukdomen ALS. När jag först hörde om det himlade jag med ögonen och tyckte det var det dummaste - vem hjälper det liksom - och kategoriserade detta som ytterligare ett onödigt jippo. Men faktum är att man ju här samlar in pengar (isbad + donera 10 dollar, eller enbart donera 100 dollar), och när jag läste om vilka summor som redan samlats in till forskningen kring just den här sjukdomen ändrade jag blixtsnabbt mening och väntar på att utmaningen ska sprida sig hitåt också!
Bild från LSA International - inte ALS


I väntan på det kan ni bojkotta de dumma lekarna på facebook, som snarare är ett slag i ansiktet på de drabbade än ett tecken på solidaritet - och göra nåt riktigt, nåt konkret istället. Varför inte tex ge en slant till byggandet av det nya barnsjukhuset, klick!

Jag blir så inspirerad av sånt här, när den lilla enskilda människan kan göra nånting stort. När man gör det tillsammans, drar sitt strå till stacken fast det egentligen hör till "samhället" eller "staten". Staten, samhället - det är ju du och jag.

2 kommentarer:

Helena S sa...

Råkade titta ut genom fönstret igår när vår granne hällde en ishink över sig så it's here! Man kan ju bara int börja gnälla när folk faktiskt donerar, orka börja tjata om varför folk gör det. .snart är det din tur :))

Helena S sa...

Alltså lät det där som kritik mot ditt inlägg? Isåfall så var det inte det. Heja, heja, gillar att du kämpar på för barnen!