23 aug. 2014

Trolldeg

Har haft sjukstuga (som för övrigt känns som ett aningen överanvänt ord) i några dagar, och när my little poniesarnas manar var kammade, tånaglarna lackade, netflix barnfilmer sedda, vattenfärgerna målats med, böckerna lästa och pusslen pusslade - då fick jag en sällsynt snilleblixt och kom ihåg att det finns nåt som heter trolldeg. .


Blanda ihop 1 dl vatten, 1 dl salt och två dl mjöl med en msk olja. Vill man vara riktigt artsy kan man dela upp degen i mindre satser och färga dem med karamellfärg - vi hade gul och blå hemma och testade med några droppar i vår deg. Lämnar man den ofärgad kan man måla konstverken efter att de torkat - vilket man gör i ugnen, 1 h i 100C, och sen i rumstemperatur till nästa dag.


Ska komma ihåg detta till julen: om man limmar en liten magnet bakom har man vips jääääääättefina presenter åt mor- och farföräldrar (som får hålla god min och snällt pryda sina stackars kylskåp med dem tills de "råkar falla ner" och går sönder, eller nåt).


Här tillverkades pärlor, som sedermera träddes upp på en tråd och nu lever vidare i form av ett halsband.

Såtillvida utmärkt pyssel, eftersom det görs av ingredienser även den minst kulinariskt intresserade har i skåp, barnet kan själv veva ihop gojset, och det är giftfritt och ofarligt att säg, slicka på.

1 kommentar:

Melli sa...

Utmärkt tips! Man lär ju inte hållas frisk hela vintern endå precis.. Har ju helt glömt bort hur roligt det är, och påhittigt med smycket! :) Det hänger faktiskt fortfarande magneter av äldsta pojkens hand, säkert tio år senare, på två kylskåpsdörrar i släkten..