Sommarens drink hos oss ute på lande har alltså varit mojiton. När barnen somnat har jag smugit ut i trädgården och plockat några kvistar färsk mynta, skurit upp lite limefrukter och plockat fram romflaskan från frysen för att kunna blanda till varsin sängfösare åt oss vuxna. Nångång ville barnen också ha en drink, och då blandade maken till mojiton åt dem också - utan rommen givetvis.
![]() |
Färsk mynta doftar alldeles ljuvligt! Kan också bryggas till te, njam. |
- bra varor är förstås a och o. Rejält med fräsch myntha, några saftiga lime och en kall sockerlag (några använder vanligt socker, men det blir inte samma - så koka ihop 50/50 strösocker med vatten, låt svalna - lätt som en plätt) är vad som behövs, förutom sodavattnet, rommen och isen.
![]() |
Jag använde Bacardi, men nån annan ljus rom går också bra |
- Pressa i limesaft, ganska rejält får det vara, och lägg även i klyftorna i ett högt glas. Ta en näve mynta, och muddla den bara helt lätt i glaset - man ska absolut inte mosa den, då förstör man den. Fyll sen glaset med isbitar, hela vägen upp (här gör många fel och snålar på isen), och häll på sockerlag samt 4-6 cl rom enligt smak. Toppa med sodavatten (välj inte ett alltför saltigt vatten!), smaka av och garnera till sist med lite mynta. Servera gärna med nånslags drinksticka så man kan röra om emellanåt.
![]() |
Lika god som på Grotesk, och betydligt billigare |
3 kommentarer:
Hurra, så bra förklarat! Jag kan bara blanda rom toddy men nu kanske jag vågar mej på Mojito också
Myntha och rom har vi också haft som tema hela sommaren. Fast istället för soda använder vi 7-up, eklast så då det brukar finnas i kylen. Det växer mint både på palstan (olika sorter) och så har vi ännu turen att det växer vilt i ett dike nära palstorna,så det finns så det räcker! :)
Mmm!Nästan så jag blir sugen trots att min krabbis från helgen knappt gått om.
Skicka en kommentar