8 juni 2011

Drunkning ser inte ut som man tror

Sommar sol och bad är härlgt men gör ändå era medmänniskor en tjänst, och ögna åtminstone snabbt igenom texten nedan, som finns här och var på nätet:

Tecken på drunkning


Det ser annorlunda ut än vad man kanske tänker sig. Det förekommer ganska lite plaskande, inget vinkande och inga skrik på hjälp över huvud taget. För att få perspektiv på hur tysta och odramatiska drunkningar ofta är, tänk på att drunkning är den nästa vanligaste orsaken till dödliga olyckor efter trafikolyckor.Människans andningsfunktion är konstruerad för att andas och rösten är en sekundär effekt, eller möjligen en bieffekt. Andningen måste fungera för att rösten skall fungera. På ett drunkningsoffer är munnen och luftvägarna över och under vattenytan om vartannat. Munnen är oftast inte över ytan tillräckligt lång tid för att hinna andas ut, andas in och ropa på hjälp. Under den tid munnen är över ytan tenderar man att andas hastigt in och ut innan munnen hamnar under ytan igen.

Drunknande människor kan inte vinka på hjälp. Instinkten säger åt dem att sträcka ut armarna lateralt och pressa dem ner mot vattenytan. Att trycka armarna nedåt mot vattenytan ger offerts en hävarm som ger dem möjlighet att lyfta munnen över vattenytan så de kan andas.

Genom hela perioden av aktiverad drunkningsreflex, saknar man viljestyrd kontroll över armrörelserna. Fysiologiskt kan ett drunkningsoffer som kämpar för att hålla sig över ytan inte sluta "drunkna" och utföra viljestyrda (rationella) rörelser som att vinka på hjälp, simma mot räddning eller ta tag i räddningsutrustning.

Det betyder inte att en person som skriker på hjälp och fäktar med armarna inte är illa ute, de upplever vad som kallas akvatisk panik . Den förekommer i vissa fall före drunkningsreflexen. Akvatisk panik är ofta kortvarig men till skillnad från faktiska drunkningsoffer så kan den som upplever akvatisk panik fortfarande assistera vid sin egen räddning genom att greppa livbojar, livlinor etc.

Så om en kamrat hamnar i vattnet och det ser ut som om allt är under kontroll, ta det säkra före det osäkra. Fråga om personer mår bra, om de kan svara på din fråga – då är de förmodligen så, men får du bara ett tomt stirrande till svar, då är det bråttom. Då kan du ha så lite som 30 sekunder att hjälpa offret.

Och till alla föräldrar: barn som leker gör ljud. När de tystnar, gå genast och kolla varför!

4 kommentarer:

marica sa...

nu blev jag lite klokare! ha en bra kväll.

Pia sa...

sån hjärtsnörp jag får av att läsa detta.. men samtidigt så viktigt att veta, tack för den!!

Sanna sa...

Varje förälders största rädsla att det ska hända något.. :( Tack för infon detta är ju viktigt att veta!
/S

Naja sa...

Värt att memorera! Tack för bra info.