14 okt. 2012

Fråga bloggen om grönsaksrätter

Jag efterlyser vardagsvegetariska rätter! Gärna snabba och enkla. Har dåligt samvete över vår köttkonsumtion, och är lite trött på mina vanligaste gröna rätter:

9 kommentarer:

Peppe sa...

Falafel! Magnus lagar en gudomlig falafel på kikärter. Släng ihop lite tomatsås, en avokado och lite turkisk youghurt till blir det galet gott.

Och Pyret bjöd på supergod purjopotatissoppa härom dan.

Mamma sa...

Batat-tomatsoppa:
Fräs lök och vitlök i en kastrull i lite olja. Tillsätt en tärnad batat och 2 skivade morötter. Häll i 3 dl vatten, en burk kokosmjölk, en burk krossade tomater, en burk sköljda röda linser. Tillsätt 2 buljongtärningar, salt och peppar. Koka minst 15 minuter. Avrunda med basilika och mixa. NAM!

Fru F sa...

Rattatouille, risotto (med trattkantarell, till exempel), rödbetsbiffar, moussaka utan kött, purésoppor (och då kan man med gott samvete äta lite dessert...), spagetti med tomatsås (om barnen går med på det, tillsätt oliver, aubergine, sardeller, kapris eller annat salt och gott).

hemMAMAmi sa...

Världens bästa avokado-pasta, receptet (från Safkaa-kokboken) fanns i Hesaren typ förra veckan. Testade det på lördagen och omnomnom vad det var gött!

Helena S sa...

Kasta körsbärstomater, svamp, zuccini, paprika, timjan, balsamvinäger och rödlök i en ugnsform, ta bort tomatskalen och lägg till lite tomatpurè och vips har du en jättegod pasta.

Potatis-purjosoppa är enkelt, snabbt och gott med lite färskt bröd till.

Här är min go-to rätt: fräs vitlök och lite rivet skal av citron i olja, häll i mutti tomatkross, balsamvinäger, svartpeppar hackad basilika. Blanda detta med rigatoni pasta och sist mozzarellabollar! Vinnare!

fua sa...

Tänker kopiera alla dom här svaren och spara dom i en mapp på datorn! Låter sjukt gott och precis vad jag behöver.

Batatsoppa med lite creme fraiche och bacon (bacon är min favoritgrönsak) är bara för gudomligt. baconet kan lämnas bort eller bytas ut mot rostad lök.

Sojakross istället för maletkött i bolognesen.

ratatuille med bulgur.

linssoppa.

hemlagade spenatplättar.

Anonym sa...

Linsgryta

- röda linser
- konserverade körsbärstomater
- vitlök
- hackad lök
- hackade morötter
- selleri
- färsk chili

(tillägg vad du nu har i kylen)

Koka ihop och krydda. servera med smetana och hackad bladpersilja.

Nam!

Softy sa...

Jag blev så glad för din fråga men ändå står mitt huvu helt tomt just nu. Kanske skriver på nytt någo eget recept senare om jag hinner, men tills dess delar jag detta recept av Underbara Clara. Testade det nån vecka sen. Det var snabbt och lätt och blev väldigt gott!

Själv serverade jag en yoghurtsås till på turkisk yoghurt, lite citronsaft, lite honung, salt, peppar och timjam och/eller rosmarin.

http://www.underbaraclaras.com/claras-recept/zuccinibiffar/

Linda sa...

Oj, tack ska ni ha alla, super med så mycket tips!

Idag blir det batat-kokossoppa med vitlöksbröd till, och imorgon kanske trattisrisotto. Sen är jag jättesugen på nån linsgryta också, men hittade inte färdiga linser i vår närbutik. Ska se i skåpen om jag sku ha några linser liggandes, som jag kunde sätta i blöt lite först.

Tack igen, jag blev jätteglad över så många tips!

heMAMAmi, inte skulle du orka lägga upp receptet nånstans, antingen här eller på din blogg? Låter jättegott!