24 okt. 2014

FN-dagen och ebola

Idag flaggas det, som ni kanske märkt. Det är för att vi firar FN-dagen den 24.10. och högtidsdagen instiftades i tiderna för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för. Unicef i sin tur är FN:s barnfond, och deras arbete kretsar kring bekämpning av fattigdom, barns rätt till överlevnad och utveckling, skydd mot våld och övergrepp, utbildning och jämställdhet, katastrofarbete och opinionsbildning för barns rättigheter.

En annan sak som ingen har missat är att det härjar en fruktansvärd epidemi i världen, vars blotta namn ger mig rysningar. Ebolan. Värst är läget i Liberia, Sierra Leone och Guinea, men det ploppar upp namn på länder närmare och närmare oss, gränserna suddas ut. För att få läget stabiliserat, och förhindra spridningen av den här mycket dödliga och oerhört plågsamma sjukdomen menar FN att stora insatser måste göras ASAP - inom den närmaste månaden. Om inget händer snart är risken stor att vi får uppleva en total samhällskollaps med stora flyktingströmmar och ännu mera sjukdomsspridning - också här hos oss. Världen är sist och slutligen mycket liten, och ingen går trygg.


 Här i den rika västvärlden är det lätt att luta sig tillbaka och blunda inför den här humanitära krisen, men faktum är att varje en av oss kan med ett klick göra en viktig insats. Ni som går på mat- och vinmässan idag, smuttar lite portvin och äter en bit ost med en god sylt till - och ni som flanerar på bokmässan, bläddrar i vackert illustrerade barnböcker, myser över den nyaste coola romanen som ännu doftar av trycksvärtan och stannar upp en stund för att lyssna på en författare bli intervjuad. Kan ni tänka er att avvara ett glas eller bok och ge den slanten till Unicef (eller annan valbar organisation som jobbar hårt för vår säkerhet och hälsa as we speak)  istället? Ursäkta skuldbeläggningen, jag vet att det anses fult i vårt samhälle och vår tid, men lite skam och självgranskning kanske behövs för att ge en själv den där sparken i baken ibland - så funkkar åtminstone jag.

Här kan man ge en tia per sms. Klick.

Inga kommentarer: