10 aug. 2011

Kakbloggen rapporterar

Receptet efterfrågades på dendär gräddhögen från igår. Alltså, grejen är ju den att jag inte alls är nån mästerbagare, men det är ganska roligt att baka kakor ibland för de är så lätta att få att se snygga ut.



Här kommer (och det var ingen gräddhög på riktigt, utan nånslags marängtårta):

Sockerkaksbotten:
75g smör
1dl socker
1 1/2tsk bakpulver
4 äggulor
1 1/2dl vetemjöl
2msk mjölk

Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggulorna och vispa ordentligt. Rör ner bakpulvret, vetemjölet och mjölken.

Marängtopping:
4 äggvitor
2dl socker

Annat:
50g vit choklad
50g mörk choklad
2-3dl vispgrädde
0,5 l jordgubbar och svarta vinbär

Vispa äggvitor till ett fast skum i en ren, torr bunke. Tillsätt sockret och fortsätt vispa tills det stelnar bra.

Klä två formar (24cm i diameter) med bakplåtspapper. Bred först ut sockerkakssmeten i botten av formarna. Bred sedan över marängsmeten. Grädda kakorna i 150 grader i cirka 45 minuter. Låt dem svalna på galler. Bred vispad grädde över den ena botten. Skiva över färska jordgubbar, strö ut vinbär och lägg den andra botten över. Smält chokladen var för sig i vattenbad och ringla till sist över.

4 kommentarer:

k sa...

Oj så fin den ser ut!

Linda sa...

Tack! Den smakade riktigt gott också, men ganska sött - tror jag ska ha i lite större andel svarta vinbär nästa gång.

Morzan sa...

Låter ljuvligt, lite som glace au four om man sku ha glass istället för vispgrädde.

Linda sa...

Glace au four har jag inte ätit på år och dar, borde kanske prova på nåt tag. Kommer du och kidsen som provkaniner?