24 maj 2012

Ekohörhön svamlar vidare

När vi nu är inne på den linjen kan jag ännu passa på att påminna er om att nässelsäsongen ännu pågår. Handskar på och sax i hand och ut med er, det är gratis och nyttigt.


Ta toppskotten, skölj och förväll sen (dvs koka i lättsaltat vatten i några minuter). Sen kan man choppa upp dem och frysa in till svåra år. Jag brukar använda det som spenat, och smyga ner i pastarätter, plättsmet, semledeg och ja, lite varstans faktiskt. Gott!

5 kommentarer:

Maria L sa...

Dum fråga, men vad smakar det egentligen? Plockar du i stan?

Pia sa...

Vår granne på landet plockar massor med nässlor och nu blev jag nog nyfiken. Måste testa själv!

Min mamma brukar torka nässlor och göra nån sorts te på det.

Camilla sa...

Gör nässelpesto helt UNDERBSRT gott o nyttigt ; ))

Linda sa...

Maria, nå, kanske lite just som spenat? Och nä, jag har plockat på lande, är lite noijig.

Pia, gör det! Té har jag nog nångång smakat på, men det tyckte jag inte så mycket om, så jag håller mig till färska nässlor i maten.

Camilla, varför har jag inte provat det, det låter jättegott!

Sabine-Välbefinnaren sa...

Hej,
Jag använder också nässlor, som min gamla mormor går ut och plockar och ger mig varje gång man är på besök. Mys-mormor! Jag använder mina till te och ibland i grytor. Men ett tips som jag tänkte dela med mig av är att koka upp dom i vatten, låt stå i några dagar och vattna sen blommorna med det... istället för att använda näring som man inte vet vad dom innehåller. Mina tomatplanter växte som bara den.

Vet du kanske hur länge man kan spara torkade nässlor? Blir dom för gamla menar jag?

Kram