13 jan. 2013

Fler svar

Förlåt att det dröjt, men nu fortsäter vi med frågorna och svaren.

"Har du något bra mat och vin ihop- tips att komma med? Står alltid och velar i alkobutiken och skulle gärna t.ex. dricka champagne genomgående ( älskar bubblor ;) men vet aldrig vad man kan bjuda till det för att få det att hålla ihop hela middagen.

Vill sen bara säga att jag gillar din blogg!
-Pia"


 Det borde finnas en regel som skulle gå såhär "Om du tvekar, ta champagne". Vi kunde faktiskt instifta den just nu, ifall det inte finns en sån, för champagne passar ALLTID - så drick du det genomgående bara, nemas problemas!

Madame Lily Bollinger (stålmormorn som drev företaget mellan 1940 och 1970, och ses cyklande på bilden) sa nångång “I only drink champagne when I'm happy and when I'm sad. Sometimes I drink it when I'm alone.When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I'm not in a hurry and drink it when I am, otherwise I never touch the stuff unless I am thirsty."


Och väljer man med omsorg så funkkar ju skumppa (det finns ju olika sorters, endel är kraftigare, torrare, fruktigare osv) ofta genom hela middagen, eller åtminstone som aperitif/välkomstdrink och så till förrätt och huvudrätt, och varför inte till en ostbricka som dessert.

Förslag på förrätter som passar extra bra med champagne är: små blinier med fiskrom (men ta det lugnt med rödlöken), traditionell räkcocktail, hummersoppa, gratinerade musslor, snittar med rökt lax, fois gras (dvs gåslever, men vanlig leverpaté tycker jag går lika bra) och en klassiker, creme ninon.

Huvudrätt kunde vara nån form av lax, sushi eller nånting av skaldjur (risotto tex), men också tex kyckling går bra om man passar upp med syran, dvs inte överdoserar citron eller vinäger. Ostar som passar särskilt bra med champagne är vanliga, milda frukostostar som typ oltermanni och edam, och också andra ljusa olagrade ostar som tex brie, ung gouda, cheddar och chevre.

Till söta efterrätter måste man välja nånting ungefär lika sött, annars upplevs vinet som väldigt surt. Jordgubbar och bubbel är ju förstås ganska oslåbart, men äppelpaj (kan bytas ut mot päron, eller persika, med tex lite mandel i botten) är också väldigt gott till.

Nu blev jag förresten grymt sugen på ett glas...

1 kommentar:

Anonym sa...

Fantastic! Hädanefter ska jag gå in i alkobutiken och skandera - champagne passar alltid! och glömma det där velandet framför vinhyllorna. Stod igen senaste veckoslut och letade efter ett vin att göra risotto på :) (dvs inte ens att dricka, skulle bara hällas i maten...)

-Pia